TOP

Minder bestellingen bij hogere verzendkosten, inflatie december 9,6% en Bonne Suits lanceert enveloppak

Het merendeel van de Nederlandse consumenten zegt minder online te gaan bestellen wanneer de verzendkosten stijgen. De prijzen stegen in december 9,6 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. En Bonne Suits lanceert The Envelope Suit. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 10 januari 2023.

Foto: Bonne Suits

Minder bestellingen als verzendkosten stijgen

Het merendeel (60%) van de Nederlandse consumenten zegt minder online te gaan bestellen wanneer de verzendkosten stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van verzendplatform Wuunder, uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlandse consumenten. Door de stijgende brandstofprijzen en loonkosten zijn vervoerders genoodzaakt hun prijzen te verhogen, waardoor de verzendkosten van webshops toenemen. De meeste mensen (42%) zeggen af te haken bij verzendkosten tussen de 2,01 en 5 euro. Maar liefst negentien procent vindt verzendkosten überhaupt een no-go: zij gaan altijd naar een fysieke winkel wanneer ze bij een online winkel verzendkosten moeten betalen. Veel webwinkels rekenen vanaf een bepaald aankoopbedrag geen verzendkosten. Driekwart van de consumenten is geneigd om dan extra artikelen te bestellen om het benodigde aankoopbedrag te halen.

Consumptie huishoudens november +2,7%

In november 2022 hebben huishoudens 2,7 procent meer besteed dan in november 2021. Net als in voorgaande maanden besteedden ze meer aan diensten, maar minder aan goederen. Dat meldt het CBS. De consumptiecijfers betreffen volumecijfers, dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Aan diensten werd 7,1 procent meer besteed, onder andere doordat er een jaar geleden nog coronamaatregelen golden. Ze hebben 2,7 procent minder besteed aan duurzame goederen, waaronder kleding valt. Ze besteedden vooral minder aan woninginrichting en elektrische apparaten.

Inflatie december 9,6 procent

Consumentengoederen en -diensten waren in december 9,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. Iets lager dan de inflatie in november (9,9%). De prijsontwikkeling van energie had een drukkend effect op de ontwikkeling van de inflatie, kleding en voeding hadden een verhogend effect. In december 2022 was energie 52 procent duurder, in november was dat nog 70 procent. Kleding was in december 12,3 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In november was de prijsstijging nog 6,6 procent. Voedingsmiddelen waren in december 17,0 procent duurder dan een jaar eerder. Vorige maand was de prijsstijging 15,7 procent.

Bonne Suits lanceert enveloppak

Bonne Suits heeft in samenwerking met documentaire-regisseur Malika Helena de Rijke een pak gecreëerd met de naam The Envelope Suit. Het pak, dat verbinding en communicatie symboliseert, bestaat uit een wit klassiek Bonne Suits pak met daarop een afbeelding van een postzegel. Op de borstzak van het pak bevindt zich een acrylaat raampje met daarin de originele postzegel die op het pak is gedrukt. De inspiratie kwam voort uit een interview met een postzegelhandelaar, waarbij De Rijke verwonderd raakte door de verhalen achter de kleine plaatjes. De pakken zijn vanaf 13 januari te koop.

Omzetplus en verlies voor About You in Q3

Online retailer About You zag de omzet in het derde kwartaal van boekjaar 2022-2023 (september-november 2022) met 8,3% stijgen naar 554,9 miljoen euro. Het aantal actieve klanten steeg met 17,4% naar 12,5 miljoen. De EBIDTA kwam uit op een verlies van 43,1 miljoen euro door investeringen en een lage brutomarge door verhoogde voorraadniveaus. Gezien het zwakke consumentenvertrouwen kozen klanten vaker voor afgeprijsde artikelen, wat bijdroeg aan een daling van de gemiddelde bestelwaarde met 6,0% naar €55,30 in de afgelopen twaalf maanden. De gemiddelde bestelfrequentie per actieve klant steeg met 5,5% tot 3,0, dankzij investeringen in een uitgebreid productassortiment en een verbeterde klantervaring.