TOP

Miljoenennota: koopkracht jaren onder druk

Uit de donderdag 15 september 2011 op internet verschenen Miljoenennota blijkt dat de koopkracht van de burgers volgend jaar gemiddeld 1% achteruit gaat. Prinsjesdag 2011 luidt zelfs een periode in van jaren waarin de koopkracht onder druk komt te staan.

De economische vooruitzichten zijn niet om vrolijk van te worden. De economische groei is geraamd op 1% en dat valt tegen. Het begrotingstekort loopt in 2012 op naar 2,9 procent. Naar verwachting zijn er 406 duizend mensen werkloos.

Er is geen ontkomen aan om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en het begrotingstekort binnen de perken te houden, vindt het kabinet. Volgend jaar moet er bijna 6 miljard euro bezuinigd worden op de overheidsuitgaven.

Een aantal maatregelen zal de burger rechtstreeks in de portemonnee gaan raken en de koopkracht voor jaren gaan drukken, meldde dagblad de Telegraaf gisteren naar aanleiding van de uitgelekte Miljoenennota. Na de financiële crisis van 2008 en 2009 zijn de buffers op, redeneert het kabinet en Nederland kan de rekening ook niet zomaar doorschuiven naar de volgende generaties.

Tientjes voor- en achteruit
Al met al gaat het bij de maatregelen steeds om enkele tientjes van het ene in het andere emmertje. In de zorg gaat het eigen risico met 50 euro omhoog en zullen de hogere inkomens meer zorgpremie moeten betalen. Alle huishoudens hebben 46 euro voordeel van de hogere algemene heffingskorting. Werkenden hebben door de hogere arbeidskorting 10 euro voordeel.

De gevolgen van de bezuinigingen voor ouderen, gezinnen en lage inkomens wil het kabinet beperken. De kinderbijslag gaat omlaag met gemiddeld 35 euro per kind per jaar, maar het kindgebonden budget bij het eerste kind omhoog met 50 euro. Werkende ouders hebben 230 euro voordeel door een verhoging van de combinatiekorting, maar door de afbouw van de overdraagbaarheid van de heffingskorting van een niet-werkende partner aan de kostwinner lopen deze gezinnen circa 135 euro mis.

De portemonnee van de individuele burger
Wat precies de gevolgen zijn voor de portemonnee van de individuele burger valt nog te bezien. Mensen die rond de grens zitten van de 52%-schijf, hebben maximaal 15 euro nadeel van het eerder ingaan van het hoogste belastingtarief. Alleenverdieners ver boven het minimumloon zullen waarschijnlijk het meest moeten inleveren: 1,5 tot 2,25 procent.

Gebaseerd op de berichtgeving van De Telegraaf