TOP

Miinto en Winkelstraat.nl zien verkopen stijgen, Yellow Cab maakt comeback en ontving Nike illegale staatssteun?

Brussel start een onderzoek naar de belastingafspraken tussen Nike en de Nederlandse belastingdienst. Verder: modeplatformen Miinto en Winkelstraat.nl zagen hun verkopen in 2018 fors toenemen en Geert Slaats (Grotesque) koopt schoenenmerk Yellow Cab terug. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 11 januari 2019.

Illegale staatssteun? Brussel onderzoekt Nederlandse belastingafspraken met Nike

De Europese Commissie is een onderzoek begonnen naar de belastingafspraken tussen Nike en de Nederlandse belastingdienst. Dat melden verschillende media, waaronder Trouw. Eind 2017 werd via de Paradise Papers bekend dat Nike al jaren belasting ontduikt via Nederlandse belastingconstructies. Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededingen vermoedt nu dat Nederland, waar Nike het Europese hoofdkantoor heeft, de Amerikaanse sportgigant daar bovenop veel te weinig belasting heeft laten betalen. Dat zou neerkomen op staatssteun en dat is volgens Europese regelgeving verboden.

“De aankondiging is een nieuwe tegenvaller voor de regering, die Nederland juist willen verlossen van het imago van fiscale doorvoerhaven voor multinationals”, schrijft Trouw. Dat imago is inderdaad niet al te best. Naast de zaak-Nike loopt er ook een onderzoek van fiscale bevoordeling door Nederland van woonwarenhuis Ikea. En in 2015 oordeelde de Commissie dat koffieketen Starbucks illegale staatssteun had ontvangen. Tegen dat besluit ging de regering in beroep.

Het Europese hoofdkantoor van Nike is sinds 1999 gevestigd in Hilversum. Hier zijn meer dan 2500 mensen in dienst die de activiteiten van het sportmerk in meer dan 75 landen onderhouden. ‘Europa’ is in dit geval een ruim begrip: bijna alle verkopen van Nike buiten de Verenigde Staten zouden via Nederland lopen. Zo komen er miljarden binnen, waarvan een groot deel vanuit Hilversum onbelast wordt doorgesluisd naar andere bedrijven in de Nike-groep. Volgens Trouw gaat dit in de vorm van royalty’s; vergoedingen voor het gebruik van de merknaam en het logo van Nike.

‘Miinto verdubbelt Nederlandse omzet’

Nederland is vorig jaar uitgegroeid tot de op één na grootste markt van fashionplatform Miinto. Dat schrijft Retailnews. De omzet in ons land is in 2018 bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Behalve Nederland groeide het modeplatform naar eigen zeggen ook fors in thuismarkt Denemarken, Zweden en Noorwegen. In totaal kwam Miinto vorig jaar uit op een omzet van 500 miljoen Deense kronen (ongeveer 67 miljoen euro).

Het Deense bedrijf zet sterk in op Europese expansie. Ook modewinkels uit België, Polen en Zwitserland zijn inmiddels aangesloten op het platform. Daarmee komt Miinto uit op zeven landen met in totaal 1800 verkooppartners.

Miinto verwacht komend jaar met minstens 40 procent verder te kunnen groeien, groei die naar eigen zeggen gepaard gaat met forse investeringen. Mede daardoor werd vorig jaar een verlies (voor belastingen) van ruim zes miljoen euro geboekt.

Verkopen op Winkelstraat.nl met 40 procent gestegen

Naast Miinto ziet ook Winkelstraat.nl zijn verkopen toenemen. Het handelsvolume is in het afgelopen jaar met 40 procent gestegen. Op steeds meer dagen wordt voor ruim 1 miljoen euro aan modeartikelen verkocht, zegt medeoprichter en ceo Joost van der Veer tegen Twinkle.

Winkelstraat.nl startte eind 2012 als een online verkoopkanaal voor onafhankelijke fysieke boetieks. Inmiddels zijn ruim 200 winkeliers bij het platform aangesloten, met daarnaast een groeiend aantal merken.

Geert Slaats (Grotesque Shoes) koopt Yellow Cab terug

Na vijftien jaar is Yellow Cab terug bij oprichter Geert Slaats (Grotesque Shoes). Na een periode van afwezigheid keert het merk voor herfst-winter 2019-2020 terug in de winkels. Dat vertelt de ondernemer en ontwerper in een interview met vakblad Schoenvisie. “Het klinkt misschien emotioneel, maar voor mijn gevoel is mijn kindje weer bij de vader.”

Slaats richtte Yellow Cab in 1982 op en verkocht het in 2004 aan schoenengroothandel New Steps. Over zijn beslissing om het merk terug te kopen zegt hij: “Ik zag Yellow Cab onder New Steps in de loop der jaren meer mainstream worden. Dat ging me aan het hart, want ik heb Yellow Cab altijd willen neerzetten als een premium merk met een duidelijk eigen signatuur. Door het faillissement van merkhouder New Steps in mei 2018 deed de mogelijkheid zich voor om de merknaam terug te kopen. Begin juli hebben we de handtekeningen gezet.” 

RCCS neemt groot deel geldtransporten SecurCash over

RCCS Waardetransport in Waddinxveen neemt duizenden waardetransporten over van de failliet verklaarde geldtransporteur SecurCash. Dat laat het bedrijf weten via een persbericht. Om retailers te ondersteunen heeft het bedrijf het Meldpunt Cashafhandeling opgezet. Winkeliers en grootwinkelbedrijven kunnen hun vragen online en via het telefoonnummer 085-4884077 stellen. Inmiddels zouden zich circa 3000 ondernemers hebben gemeld.

SecurCash werd begin deze week alsnog failliet verklaard door de rechtbank, nadat een rechter dit eerder nog weigerde. Dankzij een noodkrediet van de banken blijven de geldtransporten van SecurCash nog tot uiterlijk deze maand rijden. RCCS Waardetransport is een van de twee partijen die vanaf begin februari geldtransporten van SecurCash overneemt. “Wij willen alles doen om de gevolgen van dit faillissement voor retailers en consumenten zo veel mogelijk te beperken door de waardetransporten ook vanaf begin februari overeind te houden”, aldus ceo George Rietbergen. 

Beeld: Pexels