TOP

Mexx verwacht groei in 2012

Kledingmerk Mexx ziet voor het eerst sinds 2005 het aantal orders bij groothandels toenemen en verwacht in 2012 weer break-even te draaien. Dit maakte ceo Thomas Grote bekend aan Nuzakelijk.nl.

Een eigen designteam, verliesgevende winkels sluiten en de helft van het hoofdkantoor verhuren: de plannen die bedacht worden om kledingmerk Mexx uit het slop te halen, lijken zijn vruchten af te werpen. Het bedrijf zag het aantal orders van groothandels dit jaar voor het eerst sinds 2005 met 15% groeien. Volgens ceo Thomas Grote is het ergste dan ook voorbij. “Het eerste kwartaal van 2011 wordt waarschijnlijk het laatste kwartaal dat de omzet van Mexx krimpt”, aldus Grote tegen Nuzakelijk.nl. De ceo verwacht in 2012 weer break-even te draaien of zelfs winst te maken.

Verkeerde keuzes
Volgens Thomas Grote hebben de omzet- en populariteitsproblemen bij Mexx verschillende oorzaken. Oprichter Rattan Chadha verkocht Mexx in 2001 aan het beursgenoteerde Liz Claiborne en stapte in 2007 op. “Het management destijds heeft een verkeerde keus gemaakt door Chadha’s strategie niet door te zetten”, verklaart Grote. Hierdoor zakte het merk in elkaar. Daarnaast ontbrak een eigen designteam waardoor de mode verkeerd vertaald werd naar de doelgroep.  “Onze ontwerpen waren ouwelijk en saai of super high fashion, maar het gulden midden ontbrak.” Omdat Mexx rekening moet houden met groothandels kan het bedrijf niet meedoen met de prijzenoorlog in de grote steden. Mede om deze reden wil Grote het aanbod ‘oversized’ winkels in de komende drie jaar afbouwen.

Uitbreidingen
Naast de reorganisatie van het bedrijf heeft Grote plannen zijn zorgenkindje uit te breiden naar Azië. Grote: “Het lokale management is al aangenomen en zal vanaf juni opereren vanuit Singapore. India en China staan voor 2012 op het programma, maar Mexx is ook op zoek naar partners om in Australië zaken te doen.”