TOP

Mexx keert terug in de winkelstraat, faillissement Nickelson onder de loep en Men at Work sluit deuren

Op 28 november 2018 opent Mexx voor het eerst sinds de overname door de RNF Group een winkel, en die komt in Nederland. Verder: de curator die het faillissement van de bv Nickelson International onderzoekt vermoedt paulianeus handelen, oftewel: faillissementsfraude. De modeketen Men at Work zet een streep door de doorstart en houdt ermee op, en Hema wil eigen winkels aan franchisers verkopen. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 26 november.

Modemerk Mexx is terug: eerste winkel opent in Nieuwegein, internationale expansie volgt in 2019

Op 28 november 2018 opent Mexx voor het eerst sinds de overname door de RNF Group een winkel. Het wordt een franchisezaak. Met 300 vierkante meter aan winkelvloeroppervlak en een winkelraam van 14 meter is Mexx de ideale locatie voor het presenteren van de nieuwe Mexx en het nieuwe winkelconcept. Dat meldt Mexx in een persbericht. De modewinkel komt in winkelcentrum City Plaza. Volgens de website van City Plaza is de winkel al op 22 november open gegaan.

Mexx Nieuwegein Interieur 2018

In het voorjaar van 2019 begint de internationale expansie van Mexx. Mexx zal dan meer winkels openen en de distributie verder uitbreiden naar de Europese sleutelmarkten in de Benelux, Frankrijk, Griekenland en Duitsland. Dit zijn markten waarin Mexx een hoog niveau van naamsbekendheid heeft en al meer dan 25 jaar aanwezig is. Ook opent Mexx winkels in Canada, het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, de GOS-landen en Rusland om de verschillende merkintroducties te ondersteunen.

Curator: faillissement Nickelson International bv geen zuivere koffie

Een week na de verkoop van de merkrechten van Nickelson aan het Franse Artextyl SARL, was het snel bekeken met Nickelson International, de bv die de verkoop van de kleding exploiteerde via wholesale en een webshop. Werknemers kregen geen salaris meer en vroegen faillissement aan. Nu blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat de curator aanleiding ziet om onderzoek te doen naar faillissementsfraude. Dat meldt Quote. Robert Scholten, voormalig zakenpartner van Nick Amman voelt zich ‘genaaid’.

Men at Work sluit definitief de deuren

De nieuwe eigenaar van Men at Work, Vidrea Retail, ziet af van de doorstart van de modeketen. Dat meldt Retailnews. Het plan was om zeker tien van de 27 vestigingen open te houden, maar de pandeigenaren hebben zich daartegen verzet. Dat laat een woordvoerder weten aan RetailNews. Daardoor is een doorstart niet rendabel. En dus is het na 23 jaar toch einde oefening voor Men at Work. Het is wel de bedoeling om de merken van Men At Work in de winkels van Miller & Monroe te gaan verkopen. 

Boekhoorn mikt op verkoop Hema-winkels aan franchisenemers

De nieuwe eigenaar van Hema, Marcel Boekhoorn, wil een deel van de winkels verkopen aan franchisenemers. Hij wil met de opbrengst de buitenlandse expansie van Hema versnellen. Dat zeggen bronnen uit de financiële sector tegen het Financieele Dagblad op voorwaarde van anonimiteit. Verkoop van filialen aan franchisenemers is opvallend, omdat Hema onder de oude eigenaren een conflict had met de franchisenemers, meldt het FD. De oude eigenaar, het Britse Lion Capital, zag de zelfstandige ondernemers juist als struikelblok in het verkoopproces. Uitgerekend de franchisenemers kwamen in oktober met Marcel Boekhoorn aan als potentiële koper van de keten.

Boekhoorn wil, aldus de bronnen, beginnen met de verkoop van de eigen winkels zodra de overname formeel is afgerond. Dat is hoogstwaarschijnlijk in januari 2019. Van de 545 Hema-winkels in Nederland zijn er al 261 in handen van ongeveer honderd franchisenemers. Boekhoorn heeft nog een tweede plan om geld binnen te halen. Hij wil de eigen bakkerij, die op zeven locaties in Nederland onder meer de bekende tompoucen maakt, afstoten. Bij de bakkerijen werken naar schatting zo’n 350 mensen.

Betaalvereniging Nederland: 3,5 miljoen pinbetalingen op Black Friday

Er is op Black Friday in totaal negentien miljoen keer afgerekend met de pinpas. Dat blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland, waar alle grote banken in Nederland bij zijn aangesloten. Dat is 21 procent keer vaker dan vorig jaar. Ook is er online aanzienlijk meer afgerekend. De omzet via de pinbetalingen is 475 miljoen euro, vorig jaar was dat €424 miljoen. Op de dag van het koopjesfestijn op 23 november werden via iDeal 3,5 miljoen betalingen verricht. Dat is bijna de helft meer dan vorig jaar.

Online is 275,5 miljoen euro omgezet, een dagrecord stelt de Betaalvereniging. In 2017 was dat €207 miljoen euro. Het gaat hier om voorlopige cijfers. Betaalvereniging Nederland baseert zich op cijfers van één grote transactieverwerker, equensWorldline, op basis waarvan een inschatting is gemaakt voor het hele land. Contante betalingen en betalingen met de creditcard zijn hierin niet meegenomen.

In de Verenigde Staten, de bakermat van Black Friday, gingen dit jaar minder consumenten naar de fysieke winkels om koopjes te scoren. Shoppers verkiezen de smartphone boven een bezoek aan de stenen winkels, meldt persbureau Reuters. Uit voorlopige gegevens van het retailbedrijf AnalyticsNext blijkt dat de netto-omzet in fysieke winkels 4 tot 7 procent daalde. Het winkelbezoek daalde met 5 tot 9 procent. Hiermee is de trend van de afgelopen jaren voortgezet. Er waren nog geen gegevens beschikbaar voor daadwerkelijke uitgaven in winkels. De National Retail Federation houdt rekening met een totale retailomzet (fysiek en online) van 720 miljard dollar, zo tussen 4,3 en 4,8 procent meer dan in 2017.