TOP

Meerderheid detaillisten tegen check coronapas, Rotterdam start ‘leegstandsfonds’ revitalisatie winkelstraten en C&A Amsterdam verhuist

Driekwart van de winkeliers is bang voor gedoe en geruzie bij de deur door invoering check coronapas, meldt Inretail. Verder verhuist C&A naar een ander pand in Amsterdam en wint het moederbedrijf van Mexx een ondernemersprijs. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 5 november.

Onderzoek Inretail: check coronapas voor 80 procent retailers onacceptabel

Uit een peiling van Inretail blijkt dat iets meer dan 80 procent van de ondernemers met niet-essentiële winkels invoering van het corona toegangsbewijs met identiteitscheck onacceptabel vindt. Twee op de drie ondernemers geeft aan dat het checken van een coronapas en identiteitscontrole bij de winkeldeur niet gaat lukken door personeelsgebrek. Tenslotte geeft driekwart van de ondernemers aan bang te zijn voor allerlei gedoe en boze mensen bij de winkeldeur. Op 12 november neemt het kabinet een definitief besluit over de maatregel.

Mexx valt in Brabantse prijzen

Mexx heeft op 4 november de trofee voor ‘Beste Ondernemers Visie’ gewonnen in Tilburg. Deze ondernemersprijs wordt jaarlijks door ondernemersvereniging JCI Hart van Brabant uitgereikt onder bedrijven uit Midden-Brabant. Ferry Helmer en Ron Janssen, eigenaren van RNF Group, het moederbedrijf van Mexx, noemen de trofee ‘een kroon op ons werk van 25 jaar ondernemen’. “Je moet bestand zijn tegen druk en bereid zijn om risico’s te nemen”, aldus Helmer en Janssen in het persbericht. “ Je moet er veel voor laten om het wellicht later terug te krijgen.” Naast Mexx is RNF Group eigenaar van de merken Fred de la Bretoniere, Shabbies Amsterdam, DFNS, Palpare en Mezaldi. Ook Ferro Footwear, Sportconcept en Sporttrading vallen onder de holding.

Rotterdam wil ‘leegstandsfonds’ revitalisatie winkelgebieden

Rotterdam wil een investeringsfonds opzetten met daarin minimaal 9 miljoen euro om leegstaande winkels op te kopen. De gemeente verkoopt de panden door aan partijen die de winkelstraat nieuw leven willen inblazen. Met het fonds hoopt de gemeente meer regie over de aanpak van winkelstraten te krijgen. “Leegstand zorgt voor ongezellige straten, onveiligheid en een eenzijdig winkelaanbod. Dit fonds helpt ons om te zorgen dat winkelstraten weer een gevarieerd palet aan winkels en voorzieningen krijgen”, aldus wethouder Roos Vermeij (PvdA/Economie, wijken en kleine kernen) in het AD. “We kopen een pand aan en zoeken een partij die kan doen wat de wijk nodig heeft. Dat kan van alles zijn: een huisartsenpost, een cultureel centrum, een nieuwe winkel of zelfs woningen.” Op dit moment is er 10 miljoen euro beschikbaar voor het ‘leegstandsfonds’, dat maximaal 15 jaar blijft bestaan en maximaal 18 miljoen euro vermogen mag hebben. Het is de bedoeling dat de gemeente de komende tien jaar 100 panden opkoopt, mits de gemeenteraad instemt met de plannen.

C&A Amsterdam verkast

De vestiging van C&A in hartje Amsterdam verhuist in het voorjaar van 2022 van de Damrak naar een nieuw pand middenin de Kalverstraat. Deze nieuwe locatie heeft een totaaloppervlakte van 1200m², verspreid over twee verdiepingen. Vorige maand werd bekend dat de vestiging van de warenhuisketen in Rotterdam centrum ook verhuist naar een nieuw pand. In de jacht naar verjonging en modenisering van de keten worden de nieuwe vestigingen ingericht volgens het nieuwe winkelconcept met click & collect, gratis wifi, QR-codes en zelfscankassa’s. Ook het logo wordt onder handen genomen, meldt C&A in een persbericht.

Credit beeld: pixabay.com/nl/users/wir_pixs-11762968/