TOP

Meer ondernemers positief, schuldeisers willen faillissement Hema en KiK haalt 2 miljard omzet

Steeds meer ondernemers zijn optimistischer over het voortbestaan van hun bedrijf. Verder: Ontevreden schuldeisers hebben het faillissement aangevraagd van Hema, en textielketen KiK ziet omzet in 2019 stijgen tot 2,1 miljard euro. je leest het in het nieuwsoverzicht van 25 juni.

Ondernemers optimistischer over voortbestaan

Steeds meer ondernemers zijn optimistischer over het voortbestaan van hun bedrijf, schrijft BNR. Uit een peiling van ondernemersvereniging ONL blijkt dat het aantal bedrijven dat liquiditeitsproblemen heeft of verwacht, enorm is afgenomen. In maart gold nog voor 83 procent van de ondernemers dat ze die problemen hadden of verwachtten, in juni is dat teruggelopen tot iets meer dan de helft. Veel ondernemers lijken inmiddels weer wat op adem gekomen, zegt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. ‘Ze zijn opgelucht dat ze weerklanten kunnen ontvangen en hun huur kunnen betalen. Het zullen geen top-omzetten zijn, maar in ieder geval zien ze dat ze weer kunnen overleven en dat is nu het allerbelangrijkst.’

Boze schuldeisers vragen faillissement Hema

Ontevreden schuldeisers hebben het faillissement aangevraagd van Hema. Ze willen hun 54 miljoen euro aan leningen terug en hebben beslag laten leggen op aandelen. De groep van schuldeisers is niet blij met de overname van vorige week: ze gaan niet akkoord met de deal waarbij een groep van acht investeerders de controle krijgt in ruil voor schuldvermindering. Ze hebben daarom eind vorige week het faillissement aangevraagd van de warenhuisketen en beslag laten leggen op aandelen van drie verschillende vennootschappen die onderdeel uitmaken van Hema. De faillissementsaanvraag zal in de dagelijkse praktijk echter weinig betekenen en brengt de bedrijfsvoering niet in gevaar, sust een woordvoerder. Wel zal er wellicht een juridische strijd losbarsten tussen de nieuwe eigenaren, de ontevreden schuldeisers en oude eigenaar Marcel Boekhoorn.

Textielketen KiK ziet omzet in 2019 stijgen tot 2,1 miljard euro

De Duitse textieldiscounter KiK wist zijn omzet in 2019 verder te verhogen en overschreed voor de derde keer op rij de omzetgrens van 2 miljard euro met 2,1 miljard euro. Cruciaal hiervoor was de succesvolle internationale expansie, bijvoorbeeld in Polen, Italië en Roemenië, evenals de implementatie van duurzame kostenefficiëntieprogramma’s. Het totaal aantal winkels nam toe met 185 tot 3.881 winkels, waarvan 2.646 in Duitsland.

Decathlon en Blokker gaan de markt op

Zowel Decathlon als Blokker gaan allebei toeren met een winkel op wielen: met de ‘buurtbus’ van Blokker in Nederland en de Decamobiel in België komen beide retailers letterlijk naar de consument toe. Dat schrijft RetailDetail. Decathlon heeft voor zijn marktbezoeken een speciale bus ontwikkeld die als een heuse mobiele winkel dienstdoet. De ‘Decamobiel” gaat vandaag van start op een wekelijkse markt: je kunt er sportartikelen testen en kopen. Er is bovendien een atelier waar klanten zelf hun fiets kunnen herstellen. In Nederland lanceert ook Blokker een ‘buurtbus’: een mini-winkel op wielen die in Nederland naar de klanten toe gaat. “De kleinste winkel die ik ooit heb mogen ontwikkelen”, zegt formulemanager Esther de Bruijn op LinkedIn. De bus laat toe om “in elke buurt in Nederland een Blokker-winkel voor één dag neer te zetten”. Zandvoort beet de spits af: daar kwam de nostalgische SRV op 20 juni op het Badhuisplein te staan, ter promotie van de nieuwe winkel die in de Haltestraat de deuren heeft geopend.