TOP

Meer dan honderd mode items in bewaring genomen bij ‘duurste winkel van Nederland’

Bij Karmaloog in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam zijn 105 items in bewaring genomen waarin leer van krokodillen, pythons en anaconda’s is verwerkt. De winkel noemt zichzelf met sneakers van 40.000 euro en jassen van een ton de ‘duurste winkel van Nederland’.

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en handhavers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben op 13 juni 2017 bij Karmaloog in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam 105 items in bewaring genomen. Het gaat om schoenen, jassen, riemen, rokken en andere kledingstukken en accessoires waarin leer van krokodillen, pythons en anaconda’s is verwerkt.

Proces-verbaal

De eigenaren van de winkel hadden al een verzoek om voorlopige voorziening aangevraagd zodat de items niet in bewaring worden genomen, maar deze is op 13 juni door de rechtbank in Amsterdam afgewezen. Er wordt nu een procesverbaal opgemaakt voor overtreding van de Wet natuurbescherming waarna een officier van justitie zal beslissen welke vervolgstappen er genomen gaan worden.

Aantoonbaar

“Leer van deze beschermde dieren mag alleen verhandeld worden als dit aantoonbaar afkomstig is van dieren die binnen de Europese Unie zijn gekweekt of aantoonbaar met een CITES invoervergunning binnen de Europese Unie is binnengebracht”, schrijven de organisaties in een persbericht. De eigenaren konden dit niet aantonen. De items zijn nu overgebracht naar een opslaghouder. Als de eigenaren uiteindelijk toch nog kunnen aantonen dat de herkomst legaal is, kan het RVO ervoor kiezen ze terug te geven.

Lees ook: P.C. Hooftstraat krijgt duurste kledingwinkel van Nederland