TOP

Maud’s moderubriek #7

Wat gebeurde er afgelopen week allemaal in de wondere wereld van de mode? Modejournalist Maud Gerards volgt de ontwikkelingen binnen de industrie op de voet.

Afgelopen week stond Nederland in het teken van mode. Grootste evenement van die week was natuurlijk de halfjaarlijkse Amsterdam Fashion Week. Die organiseert tegenwoordig niet alleen een catwalkprogramma waarvoor je moet worden uitgenodigd, maar ook een ‘downtown’ gebeuren. Want fashion, dat is immers van iedereen. Zolang je maar je portemonnee trekt natuurlijk.

Elle Style Awards, The Musical
Niet alleen de catwalkshows en de vele activiteiten in de binnenstad van Amsterdam stonden op het programma. Ook de jaarlijkse Elle Style Awards werden uitgereikt. Het modeblad Elle weet wel hoe je een feestje moet geven. Ieder jaar organiseert het modeblad de Elle Style Awards, waar altijd een slylist, een bekende Nederlandse vrouw en de best geklede bezoeker in de prijzen vallen. Dresscodes worden door Elle zeer serieus genomen, dus iedereen had flink zijn best gedaan om er zo Musical mogelijk uit te zien. Want als Elle de dresscode ‘The Musical’ dicteert, volgen wij dat maar al te graag op. Een beetje modeliefhebber houdt immers wel van een verkleedpartijtje.

De stylist Pascal-Joël Weber won de H&M Stylist Award. Met zijn op grunge en de musical Jesus Christ Superstar geïnspireerde show, wist Weber de jury te overtuigen. De BN’er die ditmaal werd geroemd om haar persoonlijke stijl was ‘Gooische vrouw’ Tjitske Reidinga. Uw verslaggeefster wist nog op de shortlist te komen voor best geklede bezoeker van de avond, maar helaas kaapte Eva Bartels die prijs voor de neus weg. De redactie van Elle verkoos haar tot Queen of the ball.

… Fashion Week
Is het hele modespektakel in Nederland alweer voorbij, in het buitenland begint iedereen pas net op stoom te komen. Na de mannenshows in Parijs en Milaan en de Couture Week in Parijs, staan de komende tijd nog de Fashion Weeks van New York, Milaan, Londen en Parijs op het programma. Dat zijn altijd de vier grote modesteden geweest met de belangrijkste shows, maar tegenwoordig houdt het daar niet mee op.

Wat dacht je van de Fashion Week in Kopenhagen, Berlijn of Madrid? Het zijn nog redelijk logische plekken om een groots modespektakel te houden, aangezien de steden een herkenbare eigen modestijl hebben. Maar had je ooit al gehoord van Aruba Fashion Week, Portland Fashion Week of Lakmé Fashion Week? Tientallen steden die niet bekend staan als modemetropool organiseren tegenwoordig hun eigen modefestijn. Een beetje journalist, inkoper of it-girl zou die eigenlijk allemaal bij moeten wonen. En dan zeggen mensen dat werken in de mode niet zwaar is…

Fendi for Fountains
Er lijkt een nieuwe trend te zijn geboren onder Italiaanse modehuizen. Na goede daden van het merk Tod’s en Renzo Rosso van Diesel, gaat nu ook Fendi op de liefdadigheidstour. Het Italiaanse modehuis gaat de restauratie van de vijf mooiste fonteinen van Rome financieren. Hiervoor zette Fendi miljoenen opzij. Het merk plakte er gelijk een kek naampje op: Fendi for Fountains.

Als eerste zal de beroemde Trevifontein onder handen worden genomen, later maakt het label de vier andere fonteinen bekend. Als de restauratie klaar is, krijgt het merk een naamsvermelding op de fonteinen. Inderdaad, daar komt de aap uit de mouw. Door een bezienswaardigheid te restaureren waar ieder jaar miljoenen toeristen naar komen kijken, weet Fendi een enorm publiek te bereiken. Zo maak je van monumenten gewoon reclameborden. Laten we hopen dat de trend niet doorzet.