TOP

Maud’s moderubriek #27

Wat gebeurde er afgelopen week allemaal in de wondere wereld van de mode? Modejournalist Maud Gerards volgt de ontwikkelingen binnen de industrie op de voet. Deze week: Karl terug naar zijn roots, de Olsen-twins beschuldigd van plagiaat en Miranda Kerr voor Mango.

Een dirndl van Karl
De Duitse modekoning Karl Lagerfeld opent in september een nieuwe winkel in München. Niet veel later vindt in diezelfde stad het beroemde Oktoberfest plaatsvinden, een 16 dagen durend bierfeest. Ter gelegenheid van dit festijn ontwierp Lagerfeld een capsulecollectie geheel in Beierse stijl. En daar hoort natuurlijk een dirndl bij.

De dirndl, een traditionele Beierse jurk, kreeg wel een lichte make-over. Normaal bestaat deze kledij uit een witte blouse met daar overheen een traditionele schort en een wijde rok. De versie van Karl kreeg een vleugje rock ’n roll mee met zwarte leren details. Wie nieuwsgierig is geworden naar de uiteindelijke designs kan die in de nieuwe Lagerfeld-winkel in München gaan bewonderen.

Kopieergedrag
Beschuldigd worden van plagiaat is voor een modeontwerper zowat het ergste wat hem of haar kan overkomen. En het overkomt nu Mary-Kate en Ashley Olsen. De styliste Lisa Cooper beweert namelijk dat de tweeling hun designs voor hun luxe label The Row kopiëren van andere kledingmerken. Ook zouden de twee beroemheden alleen maar zo succesvol zijn in de mode, omdat ze goede ontwerpers inhuren.

Cooper gooide met modder via een interview in Vogue Italia. Zelf is de styliste bekend van haar samenwerkingen met Rihanna, Shakira en Beyoncé. In het interview zegt ze dat Mary-Kate en Ashley een goede kledinglijn hebben, maar dat ze het grote succes danken aan de goede professionals die ze inhuren. Volgens Cooper kijken de twee vooral naar ontwerpen van Ann Demeulenmeester en Rick Owens, om ze vervolgens te kopiëren. De Olsens hebben niet gereageerd op de beschuldiging.

Miranda voor Mango
Het model Miranda Kerr werkt niet meer voor Victoria’s Secret, maar blijft wel het gezicht van de Spaanse modeketen Mango. Eerder dit jaar ontstond er ophef omdat het contract van het model bij het lingeriebedrijf niet meer werd verlengd. Verschillende bronnen zeiden dat Kerr zelf opstapte vanwege tijdgebrek, boze tongen beweerden dat de Australische de laan uit is gestuurd.

Stil zitten is er in ieder geval niet bij. Na de voorjaarscollectie van Mango te hebben gepromoot, zal ze voor het najaarsseizoen ook weer het gezicht van het label zijn. Mango werkt vaker meerdere seizoenen met hetzelfde model. Zo stonden onder andere Kate Moss, Scarlett Johansson en Penélope Cruz ook meerdere seizoenen model voor het merk.