TOP

Maud’s moderubriek #25

Wat gebeurde er afgelopen week allemaal in de wondere wereld van de mode? Modejournalist Maud Gerards volgt de ontwikkelingen binnen de industrie op de voet. Deze week: Viktor & Rolf keren terug naar couture en Prada landt in 2013.

V&R Couture
Na dertien jaar afwezigheid keerde het Nederlandse ontwerpersduo Viktor & Rolf eerder deze week terug op het podium van de haute couture in Parijs. Zelf hadden Viktor Horsting en Rolf Snoeren ook een rol binnen de show. Zij drapeerden de modellen nadat ze hun ronde hadden gemaakt over de grond. Door de geheel zwarte collectie ontstond er uiteindelijk een verzameling rotsen, gevormd door de modellen in hun creaties.

De collectie werd positief ontvangen door de modepers. Niet dat dit gegeven voor de twee heel erg belangrijk is geweest. De helft van de collectie die de ontwerpers toonde was namelijk al verkocht voordat die het publieke licht zag. Een kunstverzamelaar zou zo onder de indruk zijn geweest, dat hij of zij (de koper is anoniem) gelijk de helft van de creaties opkocht.  

Prada wordt wakker
Bij Prada lijkt het kwartje eindelijk te zijn gevallen: we leven in een multiculturele samenleving. Dat betekent dat ook vrouwen met een donkerdere huidskleur deel uitmaken van de modewereld. Het Italiaanse modehuis gebruikte voor haar nieuwe campagne voor het eerst sinds 1994 een donker model.

Prada had wellicht de hoop om te worden geprezen voor deze keuze, maar wereldwijd klinkt nu de kritiek dat het een schande is dat een modehuis zo lang géén donkere modellen in campagnes heeft laten verschijnen. En terecht. Nog steeds is het voor donkere modellen de normaalste zaak om afgewezen te worden voor klussen vanwege hun huidskleur.

Tweede punt van kritiek op de nieuwe campagne is de kleur die het model daadwerkelijk heeft in de foto’s. Photoshop zorgt er namelijk voor dat er weinig overblijft van de donkere tint die het model heeft. Prada komt niet goed uit de verf hierdoor, maar in ieder geval houdt deze campagne de discussie up to date.