TOP

Marlies Dekkers en Sapph schikken in rechtzaak om bandjes

Marlies Dekkers en Rob Heilbron hebben de bandjes weer iets aangehaald. De beide ondernemers hebben een schikking getroffen. Dat bevestigt Charles Gielen van Nauta Dutilh, de behandelend advocaat namens Marlies Dekkers aan Sprout. Onderdeel van de schikking is dat Sapph erkent dat het de auteursrechten van Marlies Dekkers heeft geschonden.

Na een jarenlang juridisch steekspel is er een doorbraak in de zaak Dekkers vs. Sapph. De twee lingeriebedrijven hebben de zaak geschikt, meldt Sprout: het hoger beroep tegen het vonnis van 25 mei is van de baan, Sapph erkent dat het de auteursrechten van Marlies Dekkers heeft geschonden en het beslag van Marlies Dekkers op negen van zijn panden is ook van tafel.

Spiderbra’s
De kwestie rond de Spiderbra’s ontspon zich in februari 2008, toen Marlies Dekkers van plan was de toelevering van haar producten te staken aan winkels die ook Sapph-lingerie verkochten. Een aantal lingeriezaken in België trok hun Sapph-orders toen in. Heilbron diende daarop een klacht in bij Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging.

Kort geding
Later dat jaar spande Marlies Dekkers een kort geding aan. De advocaten van Dekkers stelden dat Sapph ‘doelbewust aanleunt tegen de ontwerpprestaties en goodwill van Marlies Dekkers en dat het gaat om klakkeloze kopieën’.

Steekspel
De jaren erna werd het vooral een publicitair steekspel. Maar Rob Heilbron was ook niet te beroerd om een rechtszaak tegen Dekkers aan te spannen: wegens, oh ironie, schending van het auteursrecht van Sapph. Of deze zaak nu ook van de baan is, is niet bekend.

Veroordeling
Begin dit jaar oordeelde de rechter echter dat Sapph inderdaad inbreuk maakt op enkele ontwerpen. Sapph werd veroordeeld tot een schadevergoeding en de bewuste artikelen moesten uit de schappen worden gehaald op straffe van een dwangsom. Heilbron ging in beroep tegen deze zaak. Vervolgens liet Dekkers weer beslag leggen op panden van Heilbron.

Soap ten einde
Sapph is begin augustus in stilte overgenomen door het bedrijf van Roland Kahn. Of de schikking voortkomt uit een wijziging van strategie door de nieuwe eigenaar is niet bekend, maar wellicht dat Kahn iets minder zin en tijd heeft om zich juridisch in te spannen dan Rob Heilbron. De lingeriesoap Battle of the Bra’s lijkt met deze schikking in ieder geval ten einde.