TOP

Marks & Spencer sluit winkels in Amsterdam en Den Haag

De Britse modeketen Marks & Spencer gaat tientallen vestigingen sluiten - waaronder die in Nederland - als onderdeel van een reorganisatie. De verkoop van kleding wordt bijzaak.

De modeketen Marks & Spencer wil kosten besparen en gaat tientallen winkels sluiten. In Nederland zullen de filialen in Amsterdam en Den Haag binnenkort gesloten zijn. De sluiting van winkels is onderdeel van een reorganisatie waarbij Marks & Spencer naast Nederland ook filialen sluit in België, Frankrijk, Hongarije, Polen, Slowakije, Estland, Litouwen en China. De winstgevende winkels in Ierland, Hongkong en Tsjechië worden behouden.

Veel minder kleding

In tien landen bleken winkels de afgelopen vijf jaar verlies te draaien. Vorig jaar was dit een bedrag van 56 miljoen euro bij een omzet van 212 miljoen euro. De reorganisatie gaat het bedrijf ongeveer 50 miljoen pond, omgerekend 56,2 miljoen euro, kosten. In het Verenigd Koninkrijk zal 25 procent van de winkels veranderen en 45 filialen zullen zich vooral gaan richten op de verkoop van voeding. Daarmee neemt Marks & Spencer afstand van het verkopen van kleding. Er blijft nog maar een klein aantal winkels over waar mode verkocht zal worden.

De komende twee jaar zal het bedrijf hard moeten werken om alles weer op de rit te krijgen. Op den duur zouden de veranderingen 100 miljoen pond op moeten gaan opleveren.

Banen

Veel banen komen te vervallen. 2100 mensen zullen door de reorganisatie hun baan verliezen en zonder werk zitten, waaronder 160 werknemers in Nederland. De plannen zullen besproken worden met de Europese en de Nederlandse ondernemingsraad. Daarnaast mogelijk de vakbonden.

Marks & Spencer

Marks & Spencer opende de winkels in Amsterdam en Den Haag in het jaar 2013. Het bedrijf is groot geworden met kleding in het hogere segment, woondecoratie en luxe voedselproducten. In Groot-Brittannië heeft de modeketen 930 winkels en een concernomzet van 11,7 miljard euro. Dit meldt de Volkskrant. Marks & Spencer heeft 83 duizend werknemers in dienst en is actief met 466 filialen in 59 landen.

Uitbreiding

Marks & Spencer had eerder dit jaar plannen om uit te gaan breiden in Nederland. Dit wilde de modeketen doen door een flagshipstore in Amsterdam te openen. Het pand dat het bedrijf hiervoor in gedachten had, werd uiteindelijk verkocht aan het Canadese Hudson’s Bay.

 

Lees ook: Marks & Spencer terug in Nederland