TOP

Marije de Haan wint G-Star Raw Talent Award bij Lichting 2010

Marije de Haan, afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, was donderdag 15 juli met haar 'mannenboerka' de winnaar van de G-Star Raw Talent Award, die tijdens Lichting 2010 werd uitgereikt.

Marije de Haan won met haar mannencollectie Flatliners, die is geïnspireerd op de anonimiteit van de zwart-witte plaats delict foto’s uit het begin van de negentiende eeuw. Het kleurenpalet van haar mannencollectie was dan ook zwart/wit/grijs. De shirts bedekken het hoofd en verhullen daarmee de identiteit van de drager.

Marije de Haan kreeg de meeste stemmen van de internationale jury én de selectie modeprominenten uit het publiek. Naast de award wint zij een bedrag van 10.000 euro en gaat ze net als de vorige winnaars in september mee met het stylingteam van G-Star naar de show in de New York Fashion Week.

De vierkoppige internationale jury bleek in tegenstelling tot vorig jaar niet bijzonder mild en kwamen soms met pittige uitspraken. Zonder namen te noemen wilde Sander Lak, designer van de mannenlijn van Balmain, wel kwijt dat hij hele mooie, maar ook afschuwelijke dingen voorbij heeft zien komen. Joseph Quartana, mede-oprichter Seven New York, vond met name de mannencollecties tijdens deze Lichting er uit springen. Sarah Mower, modejournalist voor oa de Amerikaanse Vogue, zou graag zien dat jonge ontwerpers veel meer laten zien waar zij en hun generatie voor staan en met nieuwe dingen komen, in plaats van steeds maar naar de bekende klassiekers terug te grijpen. Professor Louise Wilson van Central Saint Martins College voegde daar nog aan toe dat dit moment in de carrière van de studenten staat voor vrijheid van denken, boven commercie.

Bekijk de show van Lichting 2010