TOP

Mango opent in Hoog-Catharijne, Amazon ontsnapt aan boete en Nederlandse webshop Takko Fashion

De Europese Commissie heeft een deal gesloten met Amazon, waardoor de webgigant voorlopig onder een Brusselse miljardenboete uitkomt. Verder vreest Inretail dat er extreme huurverhogingen aankomen in januari en lanceert Takko Fashion een Nederlandse webshop. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 21 december.

credit beeld: Flickr.com, Mike Seyfang

Inretail: ‘Huurverhogingen dreigen uit de hand te lopen’

Duizenden winkeliers krijgen vanaf januari te maken met een huurverhoging van ruim 14 procent, verwacht Marcel Evers, manager beleid en onderzoek bij brancheorganisatie Inretail. “Veel verhuurders berekenen de inflatie een-op-een door aan ondernemers. En zij hebben al te maken met een hoge energierekening”, aldus Evers op Nu.nl. Evers ziet dat verhuurders niet meer zo coulant zijn richting ondernemers als tijdens de pandemie. 

“Destijds wilden we er samen uit komen om de winkelstraat nog leefbaar te houden. Nu hebben we te maken met een grote groep verhuurders die niet willen meedenken. Ondernemers komen op het punt dat het onbetaalbaar wordt.” De brancheorganisatie roept de ministeries van Economische en Binnenlandse Zaken op zich uit te spreken over de situatie, die volgens Inretail ‘uit de hand dreigt te lopen’. 

Takko Fashion opent Nederlandse webshop

De Duitse kledingdiscounter Takko Fashion heeft een aantal openingen van internationale webwinkels op de planning staan. Volgens Twinkle komen er op korte termijn webwinkels in Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Frankrijk en Nederland. De keten staat in Nederland sinds mei 2022 onder leiding van voormalig Hema-topman Tjeerd Jegen en heeft bijna 100 stenen winkels in ons land en zo’n 1.900 vestigingen wereldwijd.

Amazon ontsnapt voorlopig aan miljardenboete

De Europese Commissie heeft een deal gesloten met Amazon, waardoor de webgigant voorlopig onder een Brusselse miljardenboete uitkomt. In de overeenkomst belooft Amazon onder meer geen gegevens van externe aanbieders op het platform meer te gebruiken. Deze data werd gebruikt om goedlopende producten na te maken en onder de eigen merknaam goedkoper te verkopen. De Europese Comissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, opende in 2019 een onderzoek naar mogelijk oneerlijke concurrentie door Amazon. 

In de deal staat verder dat Amazon alle verkopers op zijn sites gelijk moet behandelen met betrekking tot de buy box waar de consument op moet klikken om een artikel in het winkelwagentje te plaatsen. Amazon zou daar verkopers hebben voorgetrokken die gebruikmaakten van de logistieke diensten van het bedrijf. Als Amazon de afspraken de komende vijf jaar niet nakomt, kan Brussel alsnog meteen een boete opleggen.

Mango opent in Hoog-Catharijne

Mango heeft een nieuwe vestiging geopend op de begane grond van het Utrechse winkelcentrum Hoog-Catharijne. Het is de derde winkel in de Domstad van de Spaanse keten dat al vestigingen heeft aan de Oudegracht en de Wenenpromenade, meldt Indebuurt. Mango werd bijna 38 jaar geleden opgericht in Barcelona en de keten heeft inmiddels zo’n 2.600 winkels in 115 landen.

Bestseller start met inzamelen kleding

Het Deense modebedrijf Bestseller start vanaf januari met de inzameling van kleding in de Nederlandse brandstores van Vero Moda, Vila, Pieces, Name It en Jack & Jones voor hergebruik en recycling. Kleding van alle merken zijn welkom in de inzamelbox. De modegroep gaat de kleding inzamelen in samenwerking met Fashion to Fiber, onderdeel van Boer Group, een organisatie die gespecialiseerd is in het inzamelen, sorteren en recyclen van textiel. 

“Binnen Bestseller kijken we continu naar mogelijkheden om zo duurzaaam mogelijk te worden”, aldus Linda Timmer, retail manager bij Name It. “Met de start van dit project maken wij hier een mooie stap in. Daarnaast lopen we op deze manier vooruit op de nieuwe wetgeving, die er toe verplicht klanten de mogelijkheid te geven om textiel te laten recyclen.”