TOP

Manfield op vingers getikt, Zalando bezorgt pakketjes Adidas-webshop en Vetements-sloffen gaan viral


Manfield mag werknemers niet verplichten om een kassasysteem te gebruiken dat alleen werkt op basis van een vingerafdruk. Verder: Zalando start een pilot waarbij ze pakketten verzenden van de Franse Adidas-webshop en deze Vetements-sloffen gaan viral. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 19 augustus 2019.

Verplichte vingerafdruk Manfield in strijd met privacy

Schoenenwinkel Manfield mag werknemers niet verplichten een kassasysteem te gebruiken dat alleen werkt op basis van een vingerafdruk. Volgens de rechtbank van Amsterdam is het in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming, zo schrijft Het Parool. De rechtszaak werd door een oud medewerker aangespannen tegen de schoenenwinkel. Manfield had in alle filialen een kassasysteem ingevoerd waarbij werknemers zich alleen konden identificeren met een vingerafdruk.

Volgens de werknemer was dit een inbreuk op haar privacy. Manfield gaf daarop aan dat het kassasysteem noodzakelijk was om de gevoelige informatie over klanten en personeel te beschermen. De uitspraak van de kantonrechter stelt de medewerker in het gelijk: het gebruik van vingerafdrukken zou ‘niet absoluut noodzakelijk’ zijn om de persoonsgegevens te beschermen.

Zalando bezorgt als pilot pakketjes Adidas-webshop

Webgigant Zalando test samen met Adidas in Parijs de levering van bestellingen die buiten de Zalando-shop worden geplaatst. Dat schrijft FashionUnited. Met de same-day-delivery bezorgt Zalando pakketten van klanten die besteld hebben op de Franse website van Adidas. Voor deze multichannel pilot verstuurt de e-tailer de items vanuit haar eigen logistieke centrum. De pilot is in augustus van start gegaan en is de eerste test van Zalando op het gebied van multichannel. Het doel van de webshop is om merkpartners meer en makkelijkere manieren aan te bieden om het platform van Zalando te gebruiken.

Winkels in buitengebied leiden tot rechtszaken tegen gemeenten

Het afgelopen jaar hebben minstens vijftien gemeenten in de rechtszaal gestaan tegenover winkels die zich buiten het centrum willen vestigen, zo meldt het Financieele Dagblad. Er is steeds meer leegstand in stads- en dorpscentra en daarom willen gemeenten niet dat winkels uitwijken naar minder drukke gebieden met meer parkeerplaatsen.

Discounters als Action en Lidl willen juist op die goedkopere plekken in het buitengebied een winkel openen. Vaak moeten gemeenten dat uiteindelijk toch accepteren. Dit komt voornamelijk door verkeerd geformuleerde bestemmingsplannen. Op een groot bedrijventerrein mag bijvoorbeeld ook een winkel openen, hoewel een gemeente dat misschien niet zo heeft bedoeld.

Bestemmingsplannen zijn vaak verouderd, en niemand weet meer precies wat er in staat. Vaak wordt een verouderd bestemmingsplan pas opgemerkt als een bedrijf een aanvraag indient. Alsnog weigeren kan dan niet meer.

Deze sloffen van € 750 waren direct uitverkocht

Het is the gift that keeps on giving; vreemde mode-items. Frans modelabel Vetements kwam onlangs namelijk met een wel heel opmerkelijk paar schoenen: pantoffels in de vorm van een teddybeer. Uiteraard gingen de sloffen viraal en waren ze ook direct uitverkocht. De schoenen werden exclusief aangeboden op de luxewebshop Mr. Porter voor € 750,-. Ze kunnen in de kast in ieder geval een plekje krijgen tussen de Balenciaga-Crocs en de Y/project-Uggs.