TOP

Mag je als webshop linken naar een merk?

Het Europees Hof van Justitie heeft in een uitspraak de strekking gedaan dat hyperlinken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal niet strafbaar is, meldt de Volkskrant op hun website. Ook het zogenaamde embedden van auteursrechtelijk beschermd werk is toegestaan.

De uitspraak van het Europees Hof houdt dus in dat de eigenaar van een website via hyperlinks mag doorverwijzen naar beschermde producties die op een andere website te vinden zijn. Als webshop of blog mag je dus legaal linken naar een item op een andere internetsite. De houder van het auteursrecht hoeft niet ingelicht of vergoed te worden op de voorwaarde dat het werk op de gelinkte site legaal en vrij beschikbaar is. Linken naar informatie achter een betaalmuur mag dus niet.

Geen nieuw publiek
Volgens het Europees Hof is een link geen mededeling aan een nieuw publiek. De informatie op de bronwebsite is vrij toegankelijk waardoor er dus geen sprake is van een nieuw publiek. Het linken naar dingen die illegaal op internet staan, zoals bij de website Pirate Bay, is wel strafbaar.

Retriever
De zaak was aangevochten door een aantal Zweedse journalisten dat voor de krant Götenborgs-Posten werkt. Zij klaagden de website Retriever aan omdat de site linkte naar hun werk voor de Zweedse krant. De journalisten waren van mening dat Retriever inbreuk maakte op het auteusrecht. Maar het Hof oordeelt dat dat niet zo is omdat het nieuws van Götenborgs-Posten vrij toegankelijk is.