TOP

Macintosh verkoopt Britse ketens, omzet stijgt licht

De Macintosh Retail Group heeft de Britse winkelketens weten te verkopen voor 17 miljoen euro. Tegelijk blijkt uit de kwartaalcijfers dat de omzet licht is gestegen. Beleggers werden er nog niet enthousiast van.

Op woensdag 28 oktober presenteerde de Macintosh Retail Group de cijfers voor het derde kwartaal. Daaruit bleek dat het gelukt is de Britse tak van de winkelketens Brantano en Jones Bootmaker te verkopen aan investeerder Alteri Investors. De overnamesom viel met 17 miljoen euro wat lager uit dan verwacht. Het bedrag wordt gebruikt om de schuldenlast te verlagen. In totaal moest Macintosh 53 miljoen euro afschrijven door de verkoop van de Britse tak.

Vergelijkbare omzet

Macintosh zag de vergelijkbare omzet ten opzichte van 2014 – vorig jaar had Macintosh nog 60 winkels meer – in het derde kwartaal met 1,8 procent toenemen. Vooral september sprong eruit met een groei van 9 procent. Zonder correctie op het aantal winkels daalde de omzet overigens wel met 4,4 procent, van 113 miljoen euro naar 108 miljoen euro.

Groei zit in online

De groei zit vooral in online, met name in België. Waar de fysieke winkels in zowel Nederland als België een daling laten zien van rspectievelijk 7,3 en 4,5 procent, noteren de webshops een groei. In Nederland groeit de online omzet met 5,8 procent, maar de echte uitschieter via het online kanaal zit in België: een stijging van maar liefst 34,4 procent.

Verkoop Kwantum

Voor Kwantum zoekt Macintosh nog een geschikte koper. Daarover zegt ceo Kurt Staelens in een persbericht: “Het verkoopproces van Kwantum, de laatste strategische desinvestering, loopt en we verwachten daar op afzienbare termijn mededelingen over te kunnen doen.”

Koers aandeel Macintosh verder omlaag

Beleggers ervaarden het nieuws nog niet erg positief. De koers van het aandeel zakte in de loop van woensdagochtend weg naar 62 eurocent, na een openingskoers van 85 eurocent. Rond het middaguur hikte het aandeel tegen de 70 cent aan.