TOP

Maastrichtse bontwinkeliers voelen zich bedreigd

Winkeliers in Maastricht voelen zich bedreigd door de actiegroep Respect voor Dieren. De actiegroep heeft de afgelopen tijd verschillende winkels bezocht waar bont verkocht wordt. Winkeliers werd een contract voorgelegd waarin staat dat ze geen bont meer zullen verkopen. Afgelopen vrijdag gaf de rechtbank in Maastricht de activisten toestemming om zaterdag actie te voeren. Die demonstratie is uiteindelijk rustig verlopen.

Contract
Tekenen de winkeliers het contract van de activisten niet, dan wordt er een ‘speciale campagne gestart om ervoor te zorgen dat de winkel bontvrij gaat’. Eén winkelier heeft aangifte gedaan van intimidatie, laat een woordvoerder van de politie donderdag weten. 

Het aanbieden van een contract is bij de wet niet verboden, daardoor kunnen er geen stappen tegen de actiegroep worden genomen.

Kort geding
Burgemeester van Maastricht Gerd Leers had acties van de groep verboden uit vrees dat de veiligheid van het winkelend publiek in gevaar zou komen en dat de winkeliers agressief benaderd zouden worden. Vrijdag bepaalde de rechtbank in een kort geding, dat de actiegroep had aangespannen tegen de gemeente Maastricht, dat er wel actie gevoerd mag worden tegen achttien bontwinkels in de stad.

Rustig verloop
Respect voor Dieren heeft zaterdag met pamfletten voor de winkels geprotesteerd tegen het dierenleed dat de verkoop van bont zou veroorzaken. Een aantal winkels was uit voorzorg gesloten, en één winkel had beveiliging ingehuurd. De demonstratie is verder rustig verlopen. Volgens de politie hielden de demonstranten zich aan de afgesproken regels.