TOP

Lusink brengt maatwerk in de zorg

Geen witte maar blauwe pakken dragen de gastvrouwen van het Diagnostisch Centrum (DC) Heerhugowaard. De zorginstelling vroeg ontwerper Patrick Lusink om ze strak in het pak te steken.

Tot voor kort droegen de gastvrouwen van het DC, die patiënten naar een aparte afdeling van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) begeleiden, nog traditionele witte outfits. Omdat een aantal bezoekers niet meteen wist of ze met een verpleegkundige of met een gastvrouw van doen hadden, besloot de directie om de gastvrouwen, net als de medewerkers van de receptie, in donkerblauwe pakken te kleden. Daarmee werden twee vliegen in een klap geslagen: “Niet alleen weet de bezoeker meteen waar deze aan toe is, ook voelen de gastvrouwen zich er veel prettiger in”, zegt Richard Engelaar, directeur van het DC.

Voor het kleden van de gastvrouwen, ging het DC met Patrick Lusink in zee. Lusink: “Ik noem het liever mode voor bedrijven, corporate identity, in plaats van bedrijfskleding”, zegt hij. “Het is mijn missie om de gedachte over bedrijfskleding nieuw leven in te blazen. Veel bedrijven steken veel geld en aandacht in de mooiste panden en de beste mensen, maar vergeten een statement te maken door middel van de kleding. Dit creëert professionaliteit en uitstraling. Bij een eerste indruk beoordelen mensen elkaar voor 97 procent op hoe zij eruit zien. Als je er verzorgd uitziet, neemt men je serieuzer.”

Voor de gastvrouwen koos Lusink voor donkerblauwe pakken met pantalon. “Blauw is vertrouwenwekkend, de kleur van de dienstbaarheid. Kijk maar naar de politie, de luchtvaart”, stelt Lusink. “Blauw is bovendien een goede basiskleur. Met de juiste stoffen en de juiste snit en met frisse blouses en een sjaaltje krijgt het geheel een servicegerichte uitstraling. Ondanks de strakke belijning, is het voor alle maten geschikt. De keuze voor een pantalon spreekt natuurlijk voor zich als je bedenkt dat de gastvrouwen vaak de trap op en af lopen.” Dat Lusink door het MCA gevraagd is kleding te ontwerpen, vindt hij een kick. “Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon al zo lang in de regio Alkmaar. Dan is het natuurlijk fantastisch om zo’n grote organisatie te mogen kleden. Wij streven er naar om alle vrijwilligers in het MCA aan te kleden.”