TOP

Linhard wordt District 10|71: ‘Of ik ga met pensioen, of ik draai de wereld om’

“Ik wil mij niet meer in de verdediging laten drukken”, vertelt Patricia Linhard over haar keus om de bekende Amsterdamse vrouwenmodewinkel Linhard volledig te restylen. Linhard is Linhard niet meer en gaat nu verder onder de naam District 10|71. “Ik ga de klant niet over de drempel trekken door de dienstbaarheid door te laten slaan.”

Na 93 jaar zal de bekende vrouwenmodewinkel Linhard uit het straatbeeld van Amsterdam verdwijnen. Al hoewel, het pand is er nog, eigenaar Patricia Linhard blijft en de medewerkers zijn niet veranderd. Alleen de shop heet nu District 10|71 en de uitstraling is op de schop gegaan. Op de dag van de opening op vrijdag 5 augustus werd al ver voor sluiting de dag target gehaald.

Patricia: “Het belangrijkste dat veranderd is, is de sfeer, attitude en dynamiek in het bedrijf. Zo veel retailers worden in de verdediging gedrukt: je moet fantastisch zijn op internet, in de puntjes dienstbaar zijn en bijna kruipen voor de klant. De ‘wetenschappers’ van deze wereld zeggen dat in de retail al deze dingen tezamen moeten komen om te kunnen overleven. In de afgelopen twee á drie jaar ben ik mij steeds meer gaan realiseren dat ik mij niet meer in de verdediging wil laten drukken. Ik had de keus: óf ik ga met pensioen óf ik draai de wereld om.”

District 1071 (1)

Fotogeniek

Bij binnenkomst in het nieuwe ‘Linhard’ wordt je overspoeld door licht en overzicht. Distric 10|71 is één van de meest fotogenieke winkels geworden en staat niet verkeerd op social media. Hoge bomen in de hoeken, antieke stoeltjes tussen de rekken en een racefiets aan de muur. Het pand is van top tot teen aangekleed en straalt niet alleen mode, maar ook lifestyle uit. Voor de inrichting is geen interieurbureau aan te pas gekomen, alles is vanuit Patricia en haar team zelf gekomen.

“Het ging organisch. Ik begon met de logistiek: we hebben de kassa zo gezet dat de klant eerst door de winkel moet lopen om af te kunnen rekenen. Daarnaast moest het ook gek zijn, dus hebben we in een etalage een bankje gezet waar klanten kunnen zitten. Ik heb nog een paar rare ideeën die ik door wil voeren.”

District 1071 (4)

Doorgeslagen dienstbaarheid

Patricia geloof niet zo zeer in de derde etalage van een webshop. “Als je als stenen winkel goed genoeg bent en een website hebt om te laten zien waar je voor staat, waarom zou je dan ook een webshop moeten hebben? Je kunt tegenwoordig alles op de bank. Je kan er een borrel drinken en je kan er je kleding kopen, maar je kan ook naar de kroeg of naar het klerencafé. Mensen moeten naar je winkel komen omdat dat het café is waar ze de gezelligheid vinden en omdat de ‘barvrouw’ zo een ontzettend leuke meid is die goed naar je luistert. Ik ga de klant niet over de drempel trekken door de dienstbaarheid door te laten slaan.”

District 1071 (5)

Carpe diem

Een ander irritatiepunt van Patricia is de manier waarop bijna iedereen de laatste tijd probeert gezond te zijn. “We gaan extreem sporten en extreem gezonde drankjes maken. We vertellen onszelf daarmee dat we ouder zullen worden, maar eigenlijk belazeren we onszelf. Als er één ding is waarvan ik denk dat we ouder worden, is dat plezier hebben in het leven. De winkel draait dan ook om carpe diem en daar hoort ook een klein taartje bij.”

District 1071 (6)

Ont-Linhard

De collectie is zoals Patricia het zelf omschrijft ‘ont-Linhard’. De orders waren echter al geschreven toen Patricia besloot om het roer om te gooien. Voor inkoper Natascha Blok was dat even slikken: “Ik moest alle orders cancelen en opnieuw invullen. We hebben de rare prints eruit gehaald en het wat normaler gemaakt. Een paar prints versterken nog wel de collectie, maar te kleurrijk is te erg als het oude Linhard.”

Leveranciers deden verder niet moeilijk over de grote switch. Een paar vielen dan wel af, maar meesten reageerden positief op de veranderingen. “Veel zijn gebleven omdat ze hier onderdeel van willen zijn”, laat Patricia weten. “Ze hebben het opgepakt en zijn mee gaan denken over de invulling van de winkel.”

District 1071 (8)

Naamsverandering

Voor het eerst in 93 jaar zal er geen Linhard meer in Amsterdam te vinden zijn. De achternaam vond Patricia niet bij de nieuwe koers passen: “De marketing van Linhard is niet sterk genoeg om een breder publiek te bereiken. Daarom zocht ik naar een naam die ook marketing technisch klopt en dan denken je snel aan de kracht van de buurt. Dit is mijn district en Linhard is dit district. Daarom was District 10|71 een voor de hand liggende optie, want 1071 is onze postcode. Je hebt hier in een straal van één kilometer het mooiste van de wereld.”

District 1071 (10)