TOP

Lingerie als dekmantel voor witwassen 150 miljoen euro

Een grootschalig internationaal onderzoek heeft ertoe geleid dat zes mannen – waarvan vier met een Nederlandse nationaliteit - zijn aangehouden die verdacht worden van het witwassen van bijna 150 miljoen euro. De dekmantel: een lingeriezaak.

Op maandag 6 juli 2015 hebben het Nederlandse combiteam (FIOD en politie) en de Divisie Georganiseerde Criminaliteit van het Korps Politie Curaçao zes mensen opgepakt die verdacht worden van het witwassen van bijna 150 miljoen euro. Dat laat het Openbaar Ministerie weten. Vier bevonden zich op Curaçao, één in Amsterdam en één in Miami. De zes mannen – waarvan vier een Nederlandse nationaliteit hebben – deden zich bij de Kamer van Koophandel voor alsof ze een groothandel in damesonderkleding hadden.

Van farmaceutica naar lingerie

In 2010 registreerde de verdachten een NV bij de Kamer van Koophandel voor farmaceutica met een kantooradres in Amsterdam en een vestigingsadres op Curaçao. Niet lang daarna lieten de heren de bedrijfsdoelstelling veranderen naar groothandel in damesonderkleding. Uit onderzoek is echter gebleken dat er nooit enige handelsactiviteit in farmaceutische producten of lingerie heeft plaatsgevonden.

Schaarse dollar

Het witwassen heeft waarschijnlijk plaats kunnen vinden door het verkopen van dollars op de zwarte markt. De dollar is namelijk schaars in Venezuela, sinds 2003 is er een deviezenwetgeving van kracht in het land maar de vraag naar dollars is veel groter dan de overheid ter beschikking stelt. De overheid verstrekt alleen een creditcard aan mensen die iets kopen in het buitenland. Om dollars aan te kunnen bieden op de zwarte markt moet er dus eerst een zogenaamde aankoop in het buitenland worden gedaan.

Doorzoekingen

Naar aanleiding van de bevindingen, zijn er negen doorzoekingen geweest in Curaçao en één in Nederland. Hierbij werden bedrijfsadministratie, computers en andere digitale gegevensdragers, auto’s, telefoons, verschillende pin terminals, credit en debet betaal kaarten en ongeveer een miljoen aan contant geld in verschillende valuta aangetroffen en inbeslaggenomen. Er werd daarnaast ook beslag gelegd op verschillende banktegoeden, woonhuizen en bedrijfspanden van de verdachten op Curaçao.

Aanleiding tot onderzoek

De politie is in 2014 een strafrechtelijk financieel onderzoek gestart naar het bedrijf na bevindingen uit eerdere opsporingsonderzoeken op Curaçao. Daarnaast had de bank ook meldingen gedaan van verdachte transacties. De bank vond de aard en omvang van de transacties niet passen bij de handelsactiviteiten van het bedrijf.