TOP

Lidewij Edelkoort wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012

Trendanalist Lidewij Edelkoort ontvangt op 26 november de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor haar hele oevre. Het fonds kent deze prijs jaarlijks toe aan een persoon of instelling die zich 'bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel gebied'.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw ontving de prijs in 2010. Vorig jaar was fotograaf Anton Corbijn de winnaar.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds vindt het werk van Lidewij Edelkoort toonbepalend voor de wereld van design en mode. “Met haar gave om verschillende disciplines te verbinden heeft ze zich door de jaren heen ontpopt tot een cultuurfilosoof, die het debat over de vormgeving van de toekomst mede bepaalt. Zij geniet internationaal aanzien en is een inspiratiebron voor creatieven in het algemeen”, zegt Liesbeth Blijenberg, communicatieadviseur bij het cultuurfonds, in een persbericht.

Aan de prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt Edelkoort een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan ze de naam en doelstelling zelf mag bepalen. Prinses Máxima reikt de prijs op 26 november uit in het Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Bio Lideweij Edelkoort
Lideweij Edelkoort (Wageningen, 1950) begon haar carrière, na een studie mode-ontwerpen aan de kunstacademie in Arnhem, als modecoördinator en stylist bij de Bijenkorf.  In 1975 vertrok Edelkoort naar Parijs om aan de slag te gaan als trendconsultant. Later richtte zij daar Trend Union op, een internationaal forecasting- en adviesbureau over kleuren en lifestyle thema’s. Van 1999 tot 2008 was Edelkoort voorzitter van het college van bestuur van de Design Academy in Eindhoven. In deze tijd ontwikkelde zij zich tot design expert en was ze curator, met diverse internationale exposities op haar naam. Tegenwoordig werkt zij onder andere vanuit haar eigen denktank Studio Edelkoort. Zij geeft wereldwijd lezingen en heeft diverse trendboeken over vormgeving en design uitgegeven.