TOP

Lichte stijging faillissementen, minder NOW-aanvragen, drukte in winkelstraten vervelend

De drukte in winkelstraten wordt als vervelend ervaren, transport en logistiek van goederen laten een positief beeld zien en in april tot en met juni waren er minder NOW-aanvragen door horeca en winkeliers. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van 14 juli.

Transport- en logistieksector herstelt

Na een gemiddelde krimp van ruim 13% in 2020 en grote verschillen daarbij tussen deelsectoren, veert het verwachte volume in transport en logistiek met 7,5% terug in 2021. In 2022 komt het oude niveau weer binnen bereik. Dit meldt de ING. Vooral transport en logistiek van goederen laten een positief beeld zien. Hier komt het volume dit jaar met een groei van 4,5% naar verwachting boven het niveau van 2019 uit. Nadat de extra vraag naar consumentengoederen tijdens de pandemie eerder tot snelle terugkeer van vervoersvraag heeft geleid, zorgt de aantrekkende internationale handel in combinatie met een krachtig herstel van de industrie (en voorraadopbouw) voor herstel. Het vervoer over de weg, maar ook de binnenvaart en zeevaart kunnen hierdoor de teruggang van vorig jaar goedmaken. Hoge vrachttarieven door gebrek aan capaciteit en stremmingen houden in de containerzeevaart en de luchtvracht waarschijnlijk de rest van het jaar nog aan en kunnen gunstig uitpakken voor logistieke dienstverleners. In de binnenvaart is hier echter geen sprake van omdat daar voldoende capaciteit is. Door een forse groeiversnelling van internetverkopen tijdens de pandemie, en daarmee het pakketvervoer, zette in de eerste maanden van 2021 de groei met de eerder door consumenten opgedane e-commerce ervaring stevig door. De verwachting is dat het niveau, ook nu de winkelstraat weer open is, op een hoger zal blijven dan voorheen. Dit levert voor pakketvervoerders, maar ook voor warehouse-activiteiten van logistieke bedrijven (e-fulfilment) veel extra werk op. Dit zorgt ervoor dat pakketvervoerders binnen het goederentransport naar verwachting ook in 2021 de sterkste groei laten zien.

Huidige drukte in winkelstraten vervelend

De huidige drukte in de winkelstraten en in supermarkten wordt door meer dan de helft van de Nederlanders als vervelend ervaren. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan door Manhattan Associates, aldus Retailtrends. De drukte heeft als gevolg dat tweederde van de Nederlanders minder vaak spontaan de winkelstraat bezoekt. In plaats daarvan gaan ze goed voorbereid op pad. Ruim de helft van de ondervraagden (58%) vindt winkelen onder de huidige omstandigheden niet leuk. Manhattan Associates concludeert dat winkeliers moeten worden uitgedaagd om het fun-aspect van winkelen te verbeteren. Een kwart van de ondervraagden geeft aan liever online te blijven winkelen, de behoefte voor fysiek winkelen is dus blijvend, ondanks de beperkende maatregelen. Fysiek winkelen is met name interessant omdat consumenten het product dan in het echt kunnen ervaren (aldus 84% van de ondervraagden). Het leveren van een persoonlijke service is de meerwaarde die winkeliers ‘moeten’ inzetten om het plezier-aspect van fysiek winkelen te verbeteren. 

Minder NOW-aanvragen: bijna 45.000 werkgevers loonsteun toegekend

Uitkeringsinstantie UWV heeft voor de periode van april tot en met juni aan bijna 45.000 werkgevers loonsteun toegekend. Vooral horeca- en cateringbedrijven en winkeliers hadden nog behoefte aan de subsidies om salarissen te blijven betalen. Dit meldt de Telegraaf vandaag. Daarmee was het bij het loket van de vijfde periode van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) veel rustiger dan in voorgaande periodes. In de vijfde periode voor loonsteun konden werkgevers die minimaal 20% omzetverlies leden over een periode van drie maanden een tegemoetkoming aanvragen. Die bedraagt maximaal 85% van de loonkosten.

Lichte stijging faillissementen

Rechtbanken hebben in juni 200 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 13 meer dan in mei, maar 175 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. 153 van deze faillissementen betroffen bedrijven en organisaties. Sinds mei 2020, vlak na de virusuitbraak, daalt het aantal faillissementen sterk, aldus de raad. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij het lage aantal faillissementen, aldus de organisatie. De raad stelt verder dat bij een aanvraag voor bankroet een rechter alle relevante omstandigheden in ogenschouw moet nemen, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende situatie. Daardoor zullen rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn niet snel failliet laten gaan.

Tamaris lanceert outdoorcollectie

Tamaris betreedt het outdoorsegment met een capsulecollectie voor vrouwen die er zowel in de stad als in de natuur op uit willen trekken. Met een combinatie van mode, vrouwelijkheid en functionaliteit denkt het merk een niche in het outdoorsegment te hebben gevonden. Dit meldt Schoenvisie op de website. Jens Beining, CEO van moederbedrijf Wortmann Group, zegt hierover in een persbericht: “We zijn er voor vrouwen die graag actief zijn in de buitenlucht en tegelijkertijd stijlvol gekleed willen zijn. Met onze vrouwelijke wandelschoenen zijn ze even goed voorbereid op het park om de hoek als op de ‘catwalk’ in de bergen.” In de capsulecollectie wil Tamaris mode toevoegen aan de klassieke wandelschoen. Functionaliteit staat echter op de eerste plaats. Met deze combinatie denkt het merk een niche in de trekking- en outdoorwereld te hebben gevonden. De collectie bestaat uit drie modellen: de T-Walk, een platte schoen voor stedelijke omgevingen en vlak terrein; de T-Travel, een meer allround schoen die gemaakt is voor (stedelijke) reizigers en tot slot de T-Hike, ontwikkeld voor de serieuze outdoorliefhebbers en geschikt voor lange wandelingen in de natuur. De prijzen gaan van 89 euro tot 170 euro.

Credit: Pixabay