Nieuwsgierig naar de artikelen achter de inlog van textilia.nl?

30 dagen gratis toegang

TOP

Lacoste censureert inzending fotoprijs

Kledingmerk Lacoste heeft een inzending voor de Lacoste Elysée Prize 2011 vanwege politieke redenen van de nominatielijst verwijderd. Het Musée de l'Élysée in Zwitserland, dat de fotowedstrijd organiseert, zegde de samenwerking met Lacoste op en steunt de kunstenaar Larissa Sansour.
De fotoprijs Lacoste Elysée Prize 2011 gaat dit jaar niet door. Lacoste heeft een genomineerde Palestijnse fotograaf van de nominatielijst verwijderd, omdat het kledingmerk de inzending te pro-Palestijns vond. Dat zegt althans de kunstenaar zelf op haar website. Ook zou ze een verklaring hebben moeten ondertekenen waarin ze zegt zich vrijwillig te hebben teruggetrokken. Dat weigerde Sansour.
Daarop besloot het musuem, dat de prijs organiseert, de uitreiking van de prijs op te schorten.  In een verklaring schaart het museum zich achter Sansour. Maar volgens Lacoste klopt het verhaal niet dat het werk geweigerd is op politieke gronden, maar paste het werk niet binnen het thema.

Acht kunstenaars hadden carte blanche gekregen om drie foto’s te maken met het thema Joie de Vivre. Sansour kwam met het idee van de Nation Estate, een wolkenkrabber waar de hele Palestijnse bevolking in zou kunnen wonen. Met de prijs is 25.000 euro te verdienen.