TOP

Kredietverzekeraar verwacht zware tijden voor kledingsector

Dit jaar zullen naar verwachting opnieuw zo'n 7800 bedrijven failliet gaan, voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes in een rapport dat vandaag verschijnt. Vooral de bouw- en transportsector, de kledingindustrie en de horeca gaan zware tijden tegemoet.

In 2009 vroeg een recordaantal van 8040 Nederlandse bedrijven faillissement aan, 73% meer dan in 2008. Dit jaar zal het aantal faillissementen slechts 3% dalen, voorspelt de kredietverzekeraar. “De Nederlandse economie is voor 80% afhankelijk van de export. Dat zorgde in 2009 voor een enorme klap”, zegt Walter Toemen, directeur risicobeheer van Euler Hermes, in het Financieele Dagblad. “Dit jaar zal het aantal faillissementen nog steeds heel hoog zijn.”

Zware tijden
Toemen verwacht dat vooral de bouw- en transportsector, de kledingindustrie en de horeca zware tijden tegemoet gaan. “Het zijn sectoren die sterk afhankelijk zijn van de consumentenvraag. Zij ondervinden de meeste schade van de recessie.”

Faillissementscijfer
Volgens de directeur moet de economie met ten minste 2,5 % groeien om het aantal faillissementen fors te doen afnemen. Toemen spreekt van een ‘gezond faillissementscijfer’, wanneer het aantal faillissementen rond de 5000 ligt. Euler Hermes verwacht dat het aantal faillissementen in ieder geval tot 2011 hoog blijft.