TOP

Kosten preventie winkelcriminaliteit stijgen 5% in 2011

De investeringen in de preventie van winkelcriminaliteit zijn voor het eerst sinds 2008 weer aan het stijgen. Dat maakte Detailhandel Nederland zondag bekend, op de slotdag van de Week van de Veiligheid.

Winkeliers geven in 2011 circa 5% meer uit aan preventie dan in 2010, toen daar €290 miljoen aan werd uitgegeven volgens de cijfers van Detailhandel Nederland. Dit komt gedeeltelijk doordat steeds meer winkeliers hun personeel trainen op het gebied van veiligheid. Ook wordt geïnvesteerd in de introductie van veiligheidsplannen en het deëscaleren van agressie. Overigens worden vanaf schooljaar 2012/2103 in alle detailhandelsopleidingen op het ROC lessen aangeboden over veiligheid.

Afrekenen

Tegenover die hogere preventiekosten staat ook een financiële meevaller, want het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) noemt de campagne ‘Afrekenen met winkeldieven’ veelbelovend. Met deze nieuwe aanpak krijgen winkeliers, die een dief aanhouden en aangeven bij de politie, €151 euro van de dief. Sinds de start van dit project een half jaar geleden zijn er 1700 claims ingediend. Hiervan zijn er inmiddels 660 betaald, al dan niet met behulp van een incassobureau. Tien procent van de winkeliers heeft zich inmiddels aangemeld voor het project. Deelnemers krijgen posters en stickers die ze op de winkelruiten kunnen plakken om dieven af te schrikken.

Boeven vangen

Ook het nieuwe initiatief Boevenvangen.nl moet retailers helpen bij het terugdringen van het aantal winkeldiefstallen. Het platform levert sinds deze maand stickerpakketten aan winkels met de tekst: ‘Winkeldieven opgelet! Wij hebben camera’s. Als u hier steelt geeft u toestemming om beelden te plaatsen op Boevenvangen.nl’. Om te voorkomen dat mensen onterecht op de site belanden worden hier een aantal regels aan verbonden. Zo moet er in elk geval aangifte zijn gedaan. De initiatiefnemers van de site nemen vervolgens alle juridische verantwoordelijkheid op zich wat betreft het publiceren van de beelden.