TOP

Koopavond staat op de tocht, faillissementen historisch laag en mogelijk afschaffing 1,5 meter

Het aantal faillissementen in augustus ligt op een historisch laag niveau, meldt het CBS, en de kans is groot dat tijdens de coronapersconferentie morgen wordt gemeld dat de 1,5 meter verdwijnt. Verder: de genomineerden van de Moving Fashion Forward Award zijn bekend. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 13 september.

Foto: Dutch Sustainable Fashion Week

Genomineerden Moving Fashion Forward Award bekend

De organisatie van de Dutch Sustainable Fashion Week heeft de zes genomineerden voor Moving Fashion Forward Award bekend gemaakt. Het gaat om duurzaam kledingproject Thinking Mu, schoenenlabel Mercer Amsterdam, regenjassenmerk Maium, kledingmerken Lanius en Armed Angels en pantymerk Dear Denier. Deze prijs, die voorheen bekend stond als de Green Fashion Talent Award, gaat naar het meest vooruitstrevende, innovatieve en creatieve duurzame fashionlabel, aldus het persbericht. Hierbij wordt gekeken naar baanbrekende merken en de impact die ze met hun merk maken op de transitie binnen de mode-industrie en de verduurzaming van de maatschappij. De prijs wordt uitgereikt op maandag 27 september, dat is tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week die plaats vindt van 23 tot en met 29 september. De jury bestaat uit Saja Chander van duurzaam lifestyle platform Fairbee, Harry Bijl van Inretail, Michel Smit van Goodbrandz/ InspiringStories en Nanette Hogervorst van de Sustainable Fashion Gift Card.

Lees ook: Dutch Sustainable Fashion Week presenteert programma 2021

Faillissementen historisch laag

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is opnieuw gedaald, meldt het CBS. Er zijn in augustus 11 bedrijven minder bankgroet gegaan dan in juli. Hiermee ligt het aantal faillissementen op een historisch laag niveau, het laagste niveau na december 1990. In totaal werden er in augustus 109 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Vooral de handel werd getroffen, met 24 faillissementen. Dat zijn er 7 meer dan in juli. Relatief gezien werden er in augustus de meeste faillissementen uitgesproken in de sector bouwnijverheid. Het aantal uitgesproken faillissementen was het hoogst in mei 2013 toen er 816 bedrijven op de fles gingen. Daarna nam het aantal af tot en met augustus 2017. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. Dat het aantal faillissementen ondanks de coronacrisis laag blijft, heeft vermoedelijk te maken met de steunmaatregelen van de overheid. Deze stoppen echter per 1 oktober.

Koopavond op de tocht

De koopavond staat op de tocht door het gebrek aan personeel. Dat zegt Inretail-directeur Jan Meerman tegen de Telegraaf. Door de grote personeelstekorten kan inmiddels de helft van de winkeliers het rooster niet meer rond krijgen, zegt hij. Vacatures staan volgens Meerman vaak maanden open. “Ze kampen met een voortdurend bezettingsprobleem”, aldus de directeur. Volgens hem moeten de winkelopeningstijden worden aangepast aan de bezetting. Winkeliers kiezen dan eerder voor sluiting op momenten die minder druk zijn zoals dus de koopavond, zondag en maandag. Vorige week meldde marktonderzoeksbureau RMC dat de Nederlandse winkelstraten het nog altijd moeten doen met veel minder bezoekers dan voor de coronacrisis. De afgelopen maanden waren er 55 procent minder passanten dan in dezelfde periode in 2019. De weekenden worden minder druk bezocht en vooral de koopavond en de zondag zijn geraakt worden door de crisis. Mensen gaan juist meer doordeweeks winkelen.

Coronapersconferentie: afscheid van de 1,5 meter

Volgens ingewijden op het Binnenhof gaat premier Mark Rutte tijdens de persconferentie morgen bekend maken dat de anderhalve meter met ingang van 25 september verdwijnt. Daarnaast wordt dan mogelijk de coronapas verplicht in de horeca en in de kunst- en cultuursector. Dat meldt Nu.nl. Wel blijft de mondkapjesplicht voor reizen met het openbaar vervoer bestaan. Ook het thuiswerkadvies verandert niet en de nachthoreca moet nog steeds tussen 0.00 en 6.00 uur dicht blijven. Er moet nog besloten worden of de evenementensector meer ruimte krijgt. Het kabinet overweegt het coronatoegangsbewijs te verplichten; dit bewijs nu al verplicht bij evenementen met een tijdelijk of kortdurend karakter, die maximaal twee derde van de capaciteit benutten en waar iedereen een vaste zitplaats heeft, alsook voor reizen binnen de Europese Unie. Door met toegangsbewijzen te werken, wil het kabinet voorkomen dat er nog lang moet worden vastgehouden aan beperkende maatregelen voor iedereen.

Primark houdt rekening met lagere omzet Q4

De Ierse fastfashionketen Primark verwacht in het vierde kwartaal van het boekjaar een omzetdaling van 17 procent. Dat is lager dan was voorspeld, schrijft onder meer Fashionunited. In Q3 noteerde het kledingconcern nog een plus van drie procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Moederbedrijf Associated British Foods ABF zag dat de verkoop in de afgelopen weken was afgenomen met 8% in vergelijking met het niveau van 2019. Maar de voorspelde omzetdaling voor Q4 valt dus mogelijk meer tegen. Het vierde kwartaal loopt af op 18 september 2021. Daarna worden de definitieve kwartaal- en jaarresultaten gepubliceerd. Oorzaak van de dalende cijfers houdt volgens Primark verband met de lockdowns, minder toerisme en de in Frankrijk ingevoerde coronapas, waardoor de bezoekersaantallen daalden.