TOP

Komst Factory Outlet Center in Assen onzeker

Een verrassing voor politiek Assen. De VVD komt met een nieuw standpunt en zegt ‘nee’ tegen FOC. Zowel voor- als tegenstanders zijn verbaasd. “Ik ben verrast door dit bericht.”.

De komst van Factory Outlet Center Assen verkeerd in onzeker vaarwater. De VVD in de Provinciale Staten is namelijk tegen. Dat meldt RTV Drenthe.

In februari gaf de gemeenteraad van Assen groen licht voor de factory outlet bij het TT circuit. In april stegen de kansen voor een outlet verder toen de Gedeputeerde Staten van Drenthe bereid waren mee te werken aan het project. Nu het standpunt van de VVD is veranderd, lijkt de komst van een outletcenter van de baan. “We vinden onze verantwoordelijkheid voor de binnenstadkern groter dan de vrijheid van ondernemerschap”, zegt woordvoerder Ton Serlie tegen RTV Drenthe.

Opvallende timing

Raadslid van de VVD Martin Rasker vind de timing opvallend. “Wij wisten van niets, ik ben verrast door dit bericht. Op zich begrijp ik de gedachtegang wel, dat de Statenfractie wil inzetten op een krachtige binnenstad. Dat willen wij ook. Maar ik vind de timing wel opvallend. Vorige week is het dossier net teruggegeven aan de gemeente Assen. Daarbij, de provincie moet oordelen over de ruimtelijke ordening. De afweging van de Statenfractie lijkt meer economisch. Ze moeten de afweging maken over gebiedsontwikkeling, of we de ruimte bij het TT Circuit recreatief willen inrichten”, aldus Rasker aan Dagblad van het Noorden.

Politiek verrast

Ook D66 vindt het moment ‘zeer opmerkelijk’. “Assen moet nog verschillende brieven beantwoorden, die de provincie deze kant had opgestuurd. Daarom was een provinciaal besluit ook tot na de zomervakantie uitgesteld. Waarom dit nu ineens door de VVD naar buiten wordt gebracht, begrijp ik niet”, aldus fractievoorzitter Bob Bergsma van D66 aan RTV Drenthe.

“Uit het feit dat de VVD de kaarten niet meer van de borst houdt, leid ik af dat de VVD toch wel erg overtuigd is van haar nee tegen het FOC”, reageert Peter Sluyter van MKB Assen tegenover RTV Drenthe. “Ik had in de wandelgangen al wel vernomen dat de VVD in de Provinciale Staten er nog niet uit was”, vertelt hij. Hij geeft aan dat een ‘nee’ een nieuw perspectief biedt voor de binnenstad. “Wij zijn al enige tijd bezig om plannen te ontwikkelen voor die binnenstad en het vastgoed heeft aangegeven daarin mee te willen denken, maar dan zonder last van een FOC. En dat lijkt nu werkelijkheid te worden.”

Uitstel provinciaal besluit

Eerder maakte gedupeerde Tjisse Stelpstra bekend dat het niet waarschijnlijk is dat de provinciale politiek nog voor het zomerreces een besluit zal nemen over het mogelijk maken van een factory outlet center bij Assen. Stelpstra zei bij het begin van de Statenvergadering van 8 juni dat er vier brieven over het FOC bij de provincie zijn binnengekomen. “Het gaat om drie brieven van vastgoedontwikkelaars en een brief van de landelijke retailagenda. Die brieven gaan over de afweging binnenstad versus FOC. En wij vinden het belangrijk dat Assen daar naar kijkt”, aldus Stelpstra.

Het college van GS besloot daarom om de vier brieven door de sturen naar de gemeente Assen. Projectontwikkelaar Raymond Coronel van het FOC hoorde het nieuws via de media: “Ik ben heel benieuwd naar de inhoudelijke motieven van de provincie. Zolang ik die niet weet kan ik niet zinnigs zeggen.”

Initiatiefnemer teleurgesteld

Coronel was verbaasd toen bekend werd gemaakt dat de provincie het besluit over de planologische medewerking over de zomervakantie heen tilde. Nu het standpunt van de VVD is veranderd, reageert hij: “Wat ik vooral bijzonder vind, is dat de VVD dit besluit neemt terwijl er nog maar zo weinig bekend is. De brief over de retailagenda en de brieven van andere investeerders, daar wordt van alles in beweerd en dat wordt voor zoete koek aangenomen. Eigenlijk moet het debat nog plaatsvinden. Soms word je wel eens moedeloos, maar ik ben nog wel strijdvaardig.”

“Ik zou ook graag in gesprek gaan met de VVD om ze een en ander uit te leggen. Want ik snap niet zo goed hoe ze, zonder zich goed te informeren, al zo’n standpunt kunnen innemen. Ze zeggen inderdaad ook iets over potentiële dragers van het FOC. Financiële problemen bij McGregor. Maar ook daarvoor geldt dat ze geen idee hebben hoe dat precies in elkaar steekt. Financieel staat dat helemaal los van het FOC. Dus ook daarin hebben ze zich niet verdiept. Ja, verrassend. Maar goed, ik ben ondernemer. Ik geef het nog altijd niet op. Ik ben zelfs extra gemotiveerd om me hier zelf wat meer in te mengen. Want niets wat de VVD zegt, is goed onderbouwd”, aldus Coronel tegen Dagblad van het Noorden.

Vertraging

Wethouder Hoogeveen erkende op 10 juni tegen RTV Drenthe dat het proces met de brieven voor vertraging zorgt voor zowel het bestemmingsplan voor het Factory Outlet Center als voor het verbeteringsplan voor de binnenstad. “Maar hoeveel kan ik niet zeggen.”