TOP

Kledingbank waardeert inruilactie Triumph niet

Vrouwen kunnen vanaf afgelopen zaterdag hun oude bh inleveren en vijf euro korting krijgen op een nieuwe Triumph bh. De ondergoedfabrikant hield in juni deze actie in Duitsland, waar het een groot succes was. In Nederland lijkt niet iedereen blij met de slooppremie op bh's, zo liet de Kledingbank Limburg weten het een 'smakeloze stunt' te vinden.

“We hebben deze actie overgenomen uit Duitsland,” vertelt Triumph Benelux directeur Rob Brand. “Daar geldt al langer de slooppremie op auto’s, dus vonden we het interessant om daar op in te spelen met een slooppremie op bh’s. Bij Triumph Duitsland was de actie een groot succes. In Nederland is er nu ook een slooppremie op auto’s wat er voor zorgde dat we de bh-actie hier ook wilden introduceren.”

Goed doel
Triumph startte de actie om goede doelen te helpen. De ondergoedfabrikant stuurde in het verleden regelmatig restpartijen naar Zuid-Afrika. “We vinden het zonde dat restpartijen blijven staan terwijl we er mensen blij mee kunnen maken. Door tv-programma’s als ‘Effe geen cent te makken’ met Rene Froger zie je dat er ook nog veel armoede is in Nederland. Zo kwamen we op het idee de ingeruilde bh’s aan de Kledingbank te doneren. Voor ons staat de Kledingbank namelijk synoniem met een goed doel dat het zonde vindt om goede dingen weg te gooien.”

Smakeloze stunt
De Kledingbank Limburg laat echter duidelijk weten geen tweedehands ondergoed aan te nemen. “In Nederland mag geen tweedehands ondergoed verstrekt worden,” vertelt oprichter Ron Verhees. “De Kledingbank stelt hoge eisen aan de kleding die binnenkomt en we willen ons aan de regels houden. Nieuw onder- en zwemgoed willen we graag hebben, maar gebruikt daar beginnen we niet aan. Wij steunen mensen die niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen en met dit soort acties druk je ze alleen maar verder de grond in. We willen hun zelfrespect behouden door ze er goed uit te laten zien. De Kledingbank is gewoon een winkel waar mensen twee keer per jaar gratis mogen shoppen, passen en combineren, het enige verschil is dat je bij ons geen plastic tasje krijgt als je de deur uitloopt.” In Dagblad de Limburger noemde Verhees het eerder een smakeloze stunt.

Schenking
Triumph laat in een persbericht weten dat zij niet op de hoogte waren van het feit dat bh’s onder dezelfde maatregel vallen als gebruikt ondergoed. “Ik vind een bh iets anders dan een slip,” reageert Rob Brand van Triumph. “Bovendien worden eerst alle ingeruilde bh’s gecontroleerd. Tijdens de actie is er al een vrouw binnen komen lopen met zeven bh’s waar de kaartjes nog aan hingen. Ze vertelde dat de bh’s al jaren ongedragen in haar kast lagen. We geven wel degelijk de garantie dat het goede producten zijn. Gisteren hebben we contact gehad met de Kledingbank, we zullen hen nu een restpartij schenken. En er zijn vast andere instanties in Nederland die de ingeruilde bh’s graag ontvangen.”

Reglement
De Kledingbank Limburg liet weten dat zij zonder de regels de bh’s wel zouden aannemen. “Als ze er goed uit zouden zien, en wij zouden niet aan regels gebonden zijn, dan zouden we de bh’s wel aannemen. Maar slappe, afgedragen bh’s dat willen we onze klanten niet aandoen.”