TOP

Kleding en vuurwerk: wat trek je aan?

Geen Oud en Nieuw zonder prachtig vuurwerk. Toch zijn deze versieringen niet geheel zonder risico. Welke kledingstukken moet je oudjaarsavond vooral in de kast laten hangen en welke materialen trek je juist wel aan. Drie kledingtips voor een veilige jaarwisseling.

Dierlijke vezels
De brandbaarheid van kleding hangt af van de vezels die in het artikel verwerkt zijn.  Plantaardige vezels zoals katoen ontvlammen eerder dan dierlijke vezels zoals wol en zijde. Kunstofvezels zoals polyamide moeten helemaal vermeden worden. Deze vezels kunnen na contact met vuur smeltdruppels veroorzaken.

Dichte stoffen
Brand ontstaat door een combinatie van een hoge ontbrandingstemperatuur, brandbare materialen en zuurstof. Open geweven stoffen, waar zuurstof uit de lucht gemakkelijk bij kan, ontvlammen eerder dan dichte stoffen. Zorg dus voor dicht geweven stoffen.

Strakke kleding
Wijdvallende kleding komt niet alleen sneller in aanraking met vuur, via bijvoorbeeld een wijde broek verspreiden de vlammen zich ook nog een sneller naar boven dan een strakke pantalon. Laat de flairpijp dit jaar dus nog maar even in de kast hangen en kies voor de vertrouwde skinny jeans.

EN: ook al heb je een strakke broek aan, doe dan de jongen in het onderstaande filmpje niet na, want dan blijft er alsnog weinig van de pantalon over.
Bron: brandweer.nl