TOP

Klant gaat helemaal los op Black Friday VS

Als je dacht dat het er in Nederland soms ruw aan toe gaat, bijvoorbeeld bij de Drie Dwaze Dagen of Sinterklaas, bekijk dan eens hoe klanten zich misdragen op Black Friday in de VS.

De klant heeft vaak niet veel nodig om hem het hoofd helemaal op hol te brengen. In Nederland kennen we natuurlijk de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf. De Britten hebben Boxing Day, de dag na Kerst waarop de prijzen compleet losgelaten worden.

Winkelbestormingen

In de VS geldt de dag na Thanksgiving als start voor de eerste Kerstverkopen: Black Friday. Amerikanen lopen dan massaal en zelfs letterlijk de deuren plat van winkels. Bekijk hieronder een filmpje waarin een menigte de kledingwinkel Urban Outfitters bestormt. Het is een wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Pepperspray

Slachtoffers vielen wel in andere winkels. Zo was er een vrouw die de door haar gekozen aanbiedingen in een winkel verdedigde met pepperspray. Ook vonden diverse arrestaties plaats na ruzies, opstootjes, gevechten en zelfs schietpartijen om bijvoorbeeld handdoeken van 1 dollar en 28 cent.

Video: Urban Outfitters


En zo zag het er van binnen uit…

Black Friday VS versus Nederlandse Sinterklaasuitgaven

In totaal gaven Amerikanen op Black Friday 11,4 miljard euro uit. Op een dag werd er per inwoner 33 euro uit de portemonnee geschud. Wie zich afvraagt of dat veel is, hebben we de Nederlandse Sinterklaasuitgaven er even bijgehaald.

Waar de detailhandel gemiddeld € 1,6 miljard omzet per week, verwacht Detailhandel Nederland in de week voor Sinterklaas € 450 miljoen extra omzet. €450 miljoen aan Sinterklaascadeaus komt neer op €26 per Nederlander, ervan uitgaande dat ons land 17 miljoen inwoners telt.