TOP

Kijktip: Het Geheim van de Hema

Vanavond is de documentaire 'Het Geheim van de Hema' op Nederland 2 te zien. De film gaat grotendeels over mode en de strubbelingen van de oer-Hollandse keten op het gebied van fast fashion. Kijken dus!

Op het gebied van mode moet ook de Hema concurreren met modeketens als Zara en H&M. Daarom besloot algemeen directeur Ronald van Zetten in 2012 fast fashion productiekanalen te onderzoeken. Het blijkt een lastige klus want het basic handschrift van Hema moet behouden blijven, terwijl fast fashion draait om het brengen van de nieuwste trends. Niet alleen levert dat interessante discussies binnen het designteam op, maar ook een lastige zoektocht voor Van Zetten naar de juiste productiekanalen. Regisseur Yan Ting Yeun zegt hierover in De Volkskrant: “De effecten van zo’n verandering in werkwijze zijn het grootst bij stylisten en inkopers. Hoofdkledingontwerper bij Hema, Engelien Scheperkamps, heeft als taak het bewaken van de Hema-identiteit. Met dat eigen karakter is de Hema groot geworden. Lekker gewoon doen en niet meegaan met iedere trend. Ze vond het moeilijk om die ommezwaai te maken, omdat ze gelooft in het handschrift. Maar wat het publiek wil, is blijkbaar veranderd. Die willen niet alleen basic, die willen de trend volgen.”

Transparantie
Yan Ting Yeun mocht allerlei vergaderingen en zelfs onderhandelingen in het buiteland bijwonen. Ze zegt in de eerder genoemde krant: “Het is een kwestie van vertrouwen. En openheid: als er iets misgaat, dan moet je dat durven laten zien. Bedrijven doen liever alsof er geen vuiltje aan de lucht is, maar hier waren mensen heel eerlijk. Het was een zwaar jaar en het liep niet goed met de omzet.”

De documentaire is vanavond, 7 januari, te zien op Nederland 2 om 20.25.