TOP

Kijktip: Bang voor de bank

Niet alleen Pelliano lijkt gebukt te gaan onder de banken. Veel meer midden- en kleinbedrijven hebben hier last van. In Zembla ‘Bang voor de bank’ wordt onderzoek gedaan.

Nog niet lang geleden schreef Textilia over de vete tussen Pelliano en de Rabobank. De bank eist 152 duizend euro van het failliete bedrijf wat volgens medeoprichter Bernd Damme onrechtmatig is. Eind 2013 eindigde Pelliano nog op nummer 37 in de Textilia Powerlist maar Damme geeft de schuld aan Rabobank dat het bedrijf nu al failliet is.

“Zo is Rabobank haar toezeggingen bij de kredietovereenkomst niet nagekomen, en heeft zij door een onrechtmatige opzegging Pelliano onrechtmatig een faillissement ingetrokken. Dit terwijl er verscheidene valide oplossingen waren om dit af te wenden en waarmee Pelliano waarschijnlijk nu nog had bestaan.”

Bang voor de bank

Niet alleen Pelliano blijkt last te hebben van de banken – en dan vooral de Rabobank. In het onderzoek ‘Bang voor de bank’ van Zembla komt naar voren dat er veel midden- en kleinbedrijven in de problemen zijn gekomen door onrechtmatig handelen van de kredietverstrekker. En dan probeert de Rabobank ook nog het probleem onder de duim te houden met ‘wurgcontracten’.

Zo vertelt een bron in de documentaire: “Persoonlijk ervaar ik dat als een vorm van chantage. Je klacht intrekken of ze passen de rente aan. Voor mij zijn het allebei slechte opties.” De aflevering is terug te bekijken op de website van Zembla.