TOP

Keurmerkorganisaties voor webshops vechten om naam

Stichting Webshop Keurmerk (SWK) is het er niet mee eens dat keurmerkorganisatie Digikeur een keurmerk onder de naam Webshop Keurmerk gebruikt. De rechter beslist op 7 juni of de naam wel of niet gebruikt mag worden.

Voorzitter van SWK Mark Teurlings schermt met het feit dat deze langer (2001) bestaat dan Digikeur (2008). Teurling denkt voor de rechtbank te hebben kunnen aantonen dat de naam Webshop Keurmerk inmiddels is ingeburgerd als handelsnaam. Tegen Emerce.nl zegt hij: “Als iets vaak genoeg wordt herhaald, dan is het niet louter beschrijvend meer, maar dan wordt het een handelsnaam.” Voor de voorzitter van Digikeur, Avni Erkan, was de  keuze voor deze naam een simpele strategische keuze. “Webshop is een term die in het Nederlands algemeen voorkomt. Onze marketeers hebben simpelweg uitgezocht waar mensen het meeste op zochten.”

Oordeel
Op 7 juni zal de rechter zijn oordeel vellen. Voorzitter van Digikeur, Avni Erkan verwacht een positief resultaat: “Er kunnen geen rechten aan het woordmerk worden ontleend. Wat betreft beeldmerk, daar maken wij geen inbreuk op. Bovendien is er geen sprake van verwarring. Wij hebben Digikeur als handelsnaam en bieden het Webshop Keurmerk als product aan. Dat valt onder merkrecht.”

In totaal bestaan er in Nederland zo’n 16 keurmerken voor webwinkels, waaronder de grootste Thuiswinkel.org (1266 leden) en SWK (2537). Digikeur heeft inmiddels 300 webwinkels van een keurmerk voorzien.