TOP

Kattenbont Tom Tailor-muts blijkt wasbeerhondbont

De vacht van de zogenaamde Chunky Beanie van het Duitse modelabel Tom Tailor blijkt geen kattenbont te zijn. Laboratoriumtests wijzen uit dat de muts, verkocht als namaakbont, gemaakt is van wasbeerhondbont.

Een aantal weken geleden raakte Tom Tailor in opspraak doordat dierenrechtenorganisatie Animals’ Liberty beweerde dat het vachtje van de Chunky Beanie kattenbont was. Het Duitse bedrijf liet daarna weten dat onderzoek kan aantonen dat het niet om kattenbont gaat.

Niet verboden
Nu blijkt uit dat onderzoek dat de haarstructuur van het bont gelijk is aan de haarstructuur van wasbeerhonden. Daarmee overtreedt het label geen wet, zoals ze wel zouden doen met het kattenbont. Wasbeerhondvachtjes zijn namelijk niet verboden in de Europese Unie, kattenvacht wel. Toch laat Tom Tailor in een persbericht weten ‘te betreuren wat er is gebeurd’.

Animals’ Liberty
Ondanks het onderzoek zegt Animals’ Liberty op Facebook dat de muts die zij zelf hebben onderzocht wel van kattenbont is gemaakt. “We vinden het niet verwonderlijk dat er verschillende bontsoorten zijn gevonden. Beide dieren, wasbeerhonden en katten, worden vaak gebruikt als nepbont in de modebranche”, aldus de dierenrechtenorganisatie.

Inmiddels is de muts uit de collectie gehaald. Consumenten die het product gekocht hebben, kunnen het terugbrengen in elke Tom Tailor-store en krijgen het aankoopbedrag terug.