TOP

Katoenproductie gaat weer dalen

De komende twee jaar zal er minder katoen worden geproduceerd dan in de afgelopen twee jaar. Volgens ICAC (International Cotton Advisory Committee) daalt de katoenproductie met 6% naar 25,1 miljoen ton in 2012/2013.

Veel boeren werden in de afgelopen twee jaar aangetrokken door de recordprijzen van katoen en begonnen ook met het telen van dit ‘zogenaamde witte goud’. Door het gestegen aanbod daalden de katoenprijzen echter weer, waardoor diverse boeren nu met de productie stoppen en voor een ander gewas kiezen. De totale oppervlakte van katoenplantages wereldwijd zal volgens ICAC in de komende twee jaar dalen met 8% naar 33,3 miljoen hectare.

Bijna alle landen 

De daling van de katoenproductie geldt voor het merendeel van de producerende landen, waaronder de belangrijkste landen China en India (samen goed voor bijna de helft van de katoenproductie wereldwijd). In Oezbekistan, de Verenigde Staten en Australië wordt géén daling verwacht.

Handel

Hoewel de katoenproductie iets zal afnemen, is de verwachting dat de invoer en uitvoer van katoen de komende jaren nog wel zullen stijgen, mits de economie (en dus de katoenconsumptie) weer aantrekt. Dit is het gevolg van het gestegen aantal katoenspinnerijen en een gedaalde katoenprijs. Aangezien productie en consumptie volgens de verwachting in balans zullen zijn, zal de katoenvoorraad slechts iets toenemen naar 11,6 miljoen ton.