TOP

Katoenprijzen wereldwijd sterk gedaald

De katoenprijzen zijn wereldwijd flink gedaald. Voor het eerst in 18 maanden is de prijs onder de 100 dollarcent uitgekomen. In juli werd er nog een recordprijs voor katoen bereikt. Of de daling zich volgend jaar voortzet is onzeker.

De prijs voor pond katoen is eind november gedaald naar een bedrag onder de 100 cent. Op 28 november stond de katoenindex op iets meer dan 89 dollarcent. In maart werd er nog een recordprijs bereikt met een prijs van 229 cent per pond.

Oorzaak daling

De oorzaak voor de prijsdaling wordt toegeschreven aan het feit dat er meer surplus wordt verwacht voor dit seizoen. Dat betekent dat er een grotere voorraad katoen op de markt komt dan men aanvankelijk dacht. Een andere oorzaak voor de daling is de onrustige situatie op de wereldwijde financiele markten. Een gevolg daarvan is een afname van de vraag naar katoen.

Verwachting 2012

De lagere prijs in 2011 kan gevolgen hebben voor het komende seizoen omdat er dan minder katoen zal worden geteeld. Dat heeft gevolgens voor de prijs die dan waarschijnlijk zal stijgen. Aan de andere kant heeft katoen ook te maken met de opkomst van polyester als concurrerende kledingvezel.

Terry P. Townsend, de directeur van het International Cotton Advisory Committee (ICAC) heeft in een interview tijdens het World Cotton Research Conference half november in Mumbai de verwachting uitgesproken dat de katoenprijzen voor 2012 rond de 80 cent zullen uitkomen.