TOP

Kabinet trekt 1,3 miljard euro uit voor extra coronasteun ondernemers

Het demissionaire kabinet komt met een nieuw financieel steunpakket van 1,3 miljard euro. Het grootste deel gaat naar de bestaande TVL-regeling, waar ondernemers over het vierde kwartaal van dit jaar aanspraak op kunnen maken.

Foto: Textilia

De huidige VLN-regeling (Vaste Lasten Nachtsluiting, voor horecabedrijven die vóór de nieuwe maatregelen ook al niet op volle sterkte konden draaien) wordt vervangen door een tegemoetkoming in vaste lasten voor alle getroffen ondernemers, de bekende TVL-regeling. Bedrijven die in het vierde kwartaal van 2021 minimaal 30 procent omzetverlies verwachten ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020, kunnen hier aanspraak op maken. Dit geldt ook voor ondernemingen die nog niet eerder van de TVL-subsidie gebruik maakten.

NOW komt niet terug

Het bedrag dat ondernemers aan steun uitgekeerd krijgen wordt berekend op basis van het omzetverlies, een percentage vaste lasten van de betreffende sector en een vast subsidiepercentage van 85 procent. Het kabinet maakt hier 1,2 miljard euro voor vrij. De NOW-regeling voor doorbetaling van loonkosten komt niet terug. Wel komt er aanvullende steun voor evenementen die door het aangekondigde verbod niet kunnen doorgaan en extra hulp voor de landbouw-, sport- en cultuursector.

Nieuwe beperkingen

De overheidssteun stopte op 1 oktober 2021. Dat vonden brancheorganisaties toen al te vroeg, en dat was nog buiten de nieuwe coronarestricties gerekend die de snel stijgende besmettingen moeten beteugelen. Sinds zaterdag gelden er voor een periode van in elk geval drie weken beperkte openingstijden voor de retail en horeca. Niet-essentiële winkels, waaronder mode- en schoenenzaken, moeten de deuren om 18:00 sluiten en supermarkten, drogisterijen en de horeca moeten om 20:00 uur dicht. Verder werkt het kabinet aan een wetsvoorstel om de coronapas voor niet-essentiële winkels te verplichten.