TOP

Kabinet stelt 2G opnieuw uit, nieuwe CEO bij Reinhard Frans en Dolce & Gabbana stopt met bont

De invoer van 2G is voorlopig van de baan. Verder: ruim 42.000 bedrijven vroegen afgelopen kwartaal NOW-loonsteun aan, Red je Pakketje heet nu officieel Instabox, Dolce & Gabbana gaat bontvrij en schoenenmerk Reinhard Frans heeft een nieuwe CEO. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 1 februari.

Foto Dolce & Gabbana: L’Estrop

Kabinet stelt 2G opnieuw uit, na motie tegen wetsvoorstel

Het 2G-systeem is voorlopig van de baan. Dat melden verschillende media, waaronder de NOS. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zegt dat er nog te veel vragen zijn die beantwoord moeten worden en dat verder onderzoek nodig is. Die aankondiging volgde op een motie van SGP en Kamerlid Omtzigt om het 2G-wetsvoorstel in te trekken. De Kamer stemt hier volgende week over. Christenunie en Groenlinks hebben al aangegeven de motie te steunen. Invoer van het 2G-systeem zou betekenen dat alleen nog mensen die gevaccineerd of recent hersteld zijn toegang hebben tot evenementen en een deel van de horecagelegenheden. Eerder werd ook gesproken over de invoer bij winkels, maar de detailhandel bij de plannen lijkt inmiddels naar de achtergrond verdwenen.

Nieuwe CEO bij Reinhard Frans

Een wisseling van de wacht bij Reinhard Frans. Jasper Withaar is sinds 27 januari de nieuwe CEO van het Nederlandse mannenschoenenmerk, meldt Schoenvisie. De 31-jarige ondernemer richtte het label samen met zijn vader Reinhard en broer Laurens op en neemt het operationele management nu samen met productmanager Mike Reuvekamp en sales- en marketingmanager Ruben Vitters over. De andere medeoprichters treden naar de achtergrond; Reinhard gaat zich achter de schermen met de productontwikkeling bezig houden, Laurens richt zich op andere zaken binnen de familieholding.

Oproep ONL: ‘Time-out voor vaststellen en terugbetalen coronasteun’

Hans Biesheuvel, de voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL) wil dat het kabinet een time-out van zes maanden inlast voor de definitieve vaststelling en terugbetaling van de coronasteun. Dat stelt hij in gesprek met De Ondernemer. Ondernemers kunnen die tijd gebruiken om op adem te komen en te gaan bouwen aan het herstel van hun zaak. Ook kunnen de instanties die de afwikkeling van de coronasteun afhandelen, in die periode uitzoeken hoe dat efficiënter en sneller kan. Het kabinet moet na twee jaar overheidssubsidie volgens Biesheuvel toe naar een andere vorm van steun, in de vorm van een mkb-herstelplan. ONL droeg eerder in een open brief al een aantal opties aan, variërend van een mkb-herstelfonds tot een stopperslening.

Ruim 42.000 bedrijven vroegen afgelopen kwartaal NOW-steun aan

Ruim 42.000 bedrijven hebben in het afgelopen kwartaal een aanvraag ingediend voor NOW-steun voor compensatie van de loonkosten. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Daarvan is een deel – 32.700 aanvragen voor een totaalbedrag van 775 miljoen euro – al uitgekeerd. Volgens het UWV kwamen er in deze zevende steunronde meer aanvragen binnen dan in de vorige periode (27.5000 aanvragen). In vergelijking met de rondes daarvoor werd er minder beroep op de NOW gedaan. De bedrijven die nu steun aanvroegen, hebben over het afgelopen kwartaal gemiddeld een omzetverlies van 50 procent.

Red je Pakketje wordt Instabox

Red je Pakketje opereert vanaf vandaag officieel onder de naam van zijn nieuwe eigenaar, het Zweedse Instabox. Het techbedrijf lijfde de pakketbezorger vorig jaar in met als doel het servicemodel in Nederland uit te breiden. Instabox is specialist in kluisbezorging en wil het aantal pakketkluizen in ons land de komende jaren fors uitbreiden. Met de overname van Red je Pakketje biedt de onderneming nu ook ‘klantvriendelijke thuisbezorging’ aan: fossielvrij, in één dag en binnen een afgebakend tijdvak. Consumenten kunnen daarbij snel wisselen tussen thuis- en kluisbezorging, ook als een bestelling al onderweg is.

Dolce & Gabbana stopt met bont

Na luxemerken als Alexander McQueen, Balenciaga en Gucci stopt ook Dolce & Gabbana met bont. Het modehuis kiest in plaats daarvoor met ingang van dit nieuwe jaar voor namaakbont van gerecyclede en recyclebare materialen. “Een bewuste keuze richting een duurzamere en bontvrije toekomst”, meldt D&G in een statement. Dierenrechtenorganisatie Peta reageert opgetogen. “Aan deze stap ging meer dan twintig jaar van actievoeren vooraf.”