TOP

Jongeren liever sportheld of artiest dan politicus

In deze derde aflevering over de Generatie Y, jongeren tussen 15 en 25 jaar, heeft marktonderzoeksbureau InSites Consulting becijferd wat de persoonlijke ambities van jongeren tussen 15 en 15 jaar zijn.

Er kon in dit onderzoek van InSites geantwoord worden alsof er geen beperkingen zouden zijn. En als jongeren vrijuit mogen kiezen waar ze later hun geld mee verdienen, dan komen daar natuurlijk beroepen uit die tot de verbeelding spreken.

Beroemd 

Bij een op de vijf Nederlandse jongeren behoort beroemd worden tot de persoonlijke ambities. Toch voelt een ruime meerderheid van 58% daar helemaal niets voor. In India (65%), China (46%) en Rusland (39%) is het verlangen een bekend persoon te worden veel sterker aanwezig.

Sportheld 

In Nederland wordt relatief het meest uitgekeken naar een carrière als sporter (13%) of artiest/muzikant (13%). Wetenschapper scoort met 10% als derde ideaal, waarna acteur (9%) en model (7%) de top vijf compleet maken. Directeur van een bedrijf en auteur prijken op een gedeelde zesde plaats met elk 6% van de stemmen. Opvallend genoeg is directeur worden in België de hoogste ambitie met 14%.

Maar geen politicus

Terug in Nederland doen de beroepen designer, comedian en chefkok weinig voor elkaar onder met elk 3 tot 4% van de stemmen. Daarna pas eindigen popidool, filmproducer en politicus met elk 2% van de stemmen. In geen van de onderzochte landen is de politiek erg geliefd. Alleen in China en India ligt de ambitie om het land te besturen hoger met 8%. Popidool worden is het meest populair in de Verenigde Staten en Brazilië (beide 18%).

Ga hier naar de tweede aflevering over het onderzoek naar de Generatie Y door InSites Consulting.