TOP

Japan Rags introduceert wassing zonder water

Japan Rags heeft een nieuw wasprocedé in zijn productieproces geïntroduceerd voor het bleken van denim. Daarmee kan 100 liter drinkwater per item worden bespaard.

Wereldwijd worden er volgens Japan Rags rond de 2,3 miljard jeans verkocht. Omgerekend zijn dit 73 stuks per seconde. Om denim via de traditionele methode van een doorleefd uiterlijk te voorzien is 100 liter drinkwater nodig.

Japan Rags noemt zijn nieuwe productieproces Denim Zero. Voor het verwassen uiterlijk is namelijk geen druppel water nodig. Wel wordt er in het proces zuurstof gebruikt. Het begint met een machine die omgevingslucht opzuigt en filtert om de zuurstof eraan te onttrekken. In een volgende stap wordt de zuurstof omgezet in ozon. Dit gas wordt in een trommel gepompt waar de denim het vervagende proces ondergaat. Hierbij wordt de stof op dezelfde manier verouderd zoals zonlicht textiel doet bleken. Aan het einde van dit proces wordt de ozon uit de trommel gehaald en opnieuw gevormd tot zuurstof die aan de lucht kan worden vrijgegeven. De energie die wassen volgens de nieuwe methode kost is volgens Japan Rags aanzienlijk minder dan de traditionele techniek met water.