TOP

Jan Taminiau en Winde Rienstra in Paleis het Loo

Vanaf 22 maart 2014 is in Paleis Het Loo de tentoonstelling ‘Royal showpieces een koninklijke ontmoeting met Dutch Design’ te zien, met werk van onder anderen modeontwerpers Jan Taminiau en Winde Rienstra.

Voor het eerst in de geschiedenis van Paleis Het Loo zijn vijf historische kamers ontdaan van hun vaste interieur. Voor de nieuwe inrichting zijn stukken uit de museumdepots gecombineerd met eigentijds design. Speciaal voor de tentoonstelling ‘Royal showpieces een koninklijke ontmoeting met Dutch Design’, die op 22 maart 2014 wordt geopend, zijn de schitterende plafonds van graveur en interieurarchitect Daniel Marot (1661-1752) gespiegeld in speciaal vervaardigde vloeren, wat zorgt voor een bijzonder en vervreemdend effect.

Kleuren, geuren en muziek strelen de zintuigen en er is mode te zien van Jan Taminiau en Winde Rienstra design van Tord Boontje, Paul Heijnen, Jonghlabel, Ingo Maurer, Mieke Meijer, Scheltens & Abbenes, Scholten & Baijings, Hozan Zangana, de bloemisten en decorateurs van The Wunderkammer en veel aanstormend talent.

De smaak van vroeger en nu
Tentoonstellingsmaker Nicole Uniquole, bekend van het jaarlijkse event Meesterlijk, wil met de tentoonstelling in Paleis Het Loo een dialoog tot stand brengen tussen de vorstelijke smaak van vroeger en Nederlands design van nu. Bezoekers zullen met andere ogen kijken naar de Nieuwe Eetzaal, Audiëntiezaal, Slaapkamer van koning-stadhouder Willem III, Salon van prins Willem V en de Zitkamer van koningin Wilhelmina.

Uniquole werd bijgestaan door de bekende interieur- en tentoonstellingsvormgevers Maarten Spruyt en Tsur Reshef. In 2012 ontwikkelde dit drietal ook de tentoonstelling ‘Dutch design, Huis van Oranje’ in het voormalige Oranjepaleis Schloss Oranienbaum in Duitsland.

Kunst van prinsen en prinsessen
Sinds de opening van Paleis Het Loo voor publiek in 1984 tonen de veertig ingerichte paleisvertrekken drie eeuwen bewoningsgeschiedenis door de Oranjes. Door hun reizen, staatsbezoeken en huwelijken met buitenlandse prinsen en prinsessen kwamen de Oranjes in contact met exclusieve kunst en vormgeving. Zij kochten kunstwerken aan, namen vormgevers in dienst en traden op als beschermheren van nationale kunst en kunstnijverheid.

De tentoonstelling ‘Royal showpieces een koninklijke ontmoeting met Dutch Design’ is te zien tot en met 29 juni 2014.