TOP

Jan Taminiau en Jeroen van Tuyl goed van start

De eerste officiële avond van de Amsterdam International Fashion Week vond in het bijzijn van de nodige bn'ers plaats. De zon scheen en de sfeer was goed.

Met Gordon, visagist Mari van de Ven en ontwerpster Tessa Koops front row, ging Jan Taminiau van start met zijn ss collectie 2009. Aan het begin van de show verschenen al vrij snel twee modellen in heuplange getailleerde jasjes, afgeleid van de postzakcollectie. Een blik van herkenning ging door de zaal, want al eerder in Amsterdam en ook in Parijs liet Taminiau kledingstukken geïnspireerd op de postzak zien. Weinig verrassend, vonden sommigen dan ook na afloop. Daarna volgden een witte uitgewerkte kimonojas met pofmouwen en een hele serie jurken en rokjes in de kleuren wit en zilver, waarbij de regen in zilveren papiersnippers uit de lucht dwarrelde. Een witte boa-achtige top op een ultrakort rokje, een voile jurkje met zilveren franjes en dunne schouderbandjes, een zandkleurig pak met rits aan de voorkant en jurken in brokaatachtige printjes spraken meer tot de verbeelding.

 

Hoogtepunt van de avond was de presentatie van mannenmodeontwerper Jeroen van Tuyl (36) die als sinds 2000 zijn eigen label heeft en ook showt in Parijs. Zijn collectie zag er van het begin tot het einde gelikt uit. Grijze 1-knoops blazers met de mouwen tot ellebooglengte, zijden overslag tops die leken op luxe kamerjassen, bandplooi shorts van flanel, V-hals T-shirts waarvan de bovenkant geplooid was, vesten met ceintuurs en ingezette rijen knopen, er was enorm veel aandacht aan de details en de afwerking besteed. Ook bij deze show waren de schoenen weer echte blikvangers en varieerden van glimmend lak tot stylishe sneakers. Na afloop was het publiek laaiend enthousiast, maar de bescheiden ontwerper liet zich in tegenstelling tot zijn collega’s niet op de catwalk zien. Hij schijnt er niet van te houden om in de schijnwerpers te staan, maar heeft het minutenlange applaus vast wel achter de schermen gehoord.