TOP

Italiaanse heritage op Pitti W_Woman

De Italiaanse modebranche blijft diep in haar kunde en ervaring in de mode geloven. En vecht daarmee passioneel tegen het commerciële Aziatische modegeweld. Dit was het gevoel dat overheerste op de vrouwenmodebeurs Pitti W_Woman in Florence.

Het overgrote deel van de ongeveer 70 merken was van Italiaanse makelij (ontwerp en productie). Wat een redelijk exclusief aanbod opleverde. Maar volgens enkele exposanten is er weer meer vraag naar echte Italiaanse producten, de zogenoemde Made in Italy experience. Het liefst met een imposant verleden, zoals Franzi Milano.

Dit tassenlabel bestaat sinds 1864, Guccio Gucci leerde nog het vak bij dit bedrijf en staat bekend om het Franzi leer. Als bewijs voor het vakmanschap staan op de stand een aantal reistassen uit het begin van de vorige eeuw. Maar het bedrijf vernieuwt zich ook: met o.a. iets vriendelijker geprijsde gekleurde canvastassen met het logo.

De crisis blijft een issue in de modebranche. “Maar inkopers zijn duidelijk op zoek naar luxe, bijzondere of handgemaakte producten”, zegt Serena Novembre van het accessoiremerk Giosa. “Inkopers kopen niet heel groot in, maar er is duidelijk een opwaartse beweging merkbaar.”

Trendy chic
Voor wie op zoek is naar exclusieve en speciale collecties, is Pitti W_Woman een mooie eerste oriëntatiemogelijkheid. Opvallend was de collectie van Rero Design, met zeer modische, maar praktische jassen. Water- en winddicht polyurethaan wordt gemixt met organza, wol, kunstbont of fashionable dessins. De winkelprijzen variëren van 150 tot 450 euro.

Het merk 1-One – in Nederland verkrijgbaar via Raber Mode – viel op met trendy chic items als tops met prints, pailletten en zachte breisels. Verder gespot: Mou Boots, ecologisch verantwoorde klassieke mode van Brebis Noir en nonchalante classy items van de Franse ontwerper Xavier Brisoux van 100 procent merinowol. Ook leuk: de speciale aandacht voor geuren, in het kader van een volledig lifestyle gevoel.

Giles Deacon
Elk seizoen nodigt de organisatie van Pitti W_Woman een gastdesigner uit. Ditmaal was de Engelse ontwerper Giles Deacon gevraagd zijn nieuwste najaarscollectie te presenteren. In één van de oudste Italiaanse porseleinfabrieken, buiten het centrum van Florence, hield hij een bijzondere performance.