TOP

Iris van Herpen wint Kunst+Techniekprijs 2016

De Nederlandse modeontwerper Iris van Herpen wint dit jaar de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek.

Ontwerper Iris van Herpen wint de Kunst+Techniekprijs 2016 voor haar artistieke werk. Ze is een kunstenaar in de mode-industrie die creaties maakt die van ‘grote innovatieve en beeldhouwkundige waarde’ zijn.

Op 3 november is de opening van haar solotentoonstelling Iris van Herpen – Metabolic. Tegelijkertijd zal ze in de Bergkerk in Deventer haar prijs in ontvangst nemen. “Met onze prijs willen wij het belang van de creativiteit benadrukken die nodig is om vernieuwing tot stand te brengen”, zegt Karin Sluis, algemeen directeur van Witteveen+Bos, op de website van het bedrijf. “De inspirerende wijze waarop Iris voor vernieuwing zorgt binnen de mode, door multidisciplinaire samenwerking en het ontwikkelen van nieuwe materialen, maakt haar de terechte vijftiende winnaar. Zij combineert handwerk en technologie in haar maakproces, zoekt continu de dialoog tussen beide. Dat maakt haar werken uniek en grensverleggend. Met haar innovaties levert zij een bijdrage aan de verduurzaming van de mode-industrie.”

Voor het eerst in 15 jaar tijd staat bij de Kunst+Techniekprijs mode centraal. ‘Mode is van grote maatschappelijke betekenis en speelt een dominante rol in onze visuele cultuur. Het is ook een domein waar veel misstanden zijn in het productieproces, bijvoorbeeld als het gaat om de milieubelasting en arbeidsomstandigheden’, meldt de site witteveenbos.nl.

Van Herpen is na haar opleiding aan ArtEZ in Arnhem bij Alexander McQueen en Claudy Jongstra gaan werken. In 2007 startte ze een eigen label. Naast haute couture brengt ze ook pret-a-portercollecties uit en worden haar ontwerpen gedragen door Lady Gaga, Beyonce, Björk en Tilda Swinton. Ze werkt onder meer samen met onderzoekers, (bio)technologen, ontwerpers, architecten, kunstenaars en professoren. Veel van haar collecties zijn wetenschappelijk onderlegd. Zo gebruikte ze beelden uit een elektronenmicroscoop en begaf ze zich in de wereld van micro-organismen voor haar collectie Micro die in 2012 gelanceerd werd.

Eerder dit jaar ontving van Herpen het Cultuurfonds Modestipendium en de Starts Prize van de Europese Unie.