TOP

Interview Spijkers en Spijkers: ‘We moeten even afkicken van de laatste collectie’

Na Spijkers en Spijkers' jongste succesverhaal tijdens Milaan Fashion Week, sprak Textilia met Truus Spijkers. Hoe beviel de maar liefst zes uur durende presentatie?

Truus: ‘Hartstikke goed! We kregen goede reacties, ook op onze vaste showroom. De Japanse pers was laaiend enthousiast, ze vonden alles even mooi en overweldigend, maar vooral ook in balans. We hebben er hard aan gewerkt om die balans te vinden, dus dat was fijn om te horen.’

 

Wat opviel waren onder andere de lakceintuurs, lakschoenen en knallende accessoires, zijn die ook van eigen hand? ‘De sieraden zijn ontworpen door een ontwerpster genaamd Mawi. We kwamen haar een keer tegen op een beurs. Ze was fan van ons werk en doet veel met art deco, net als wij. Daarnaast hadden we ook gewoon een klik, de match was snel gemaakt.’

 

De collectie is gebaseerd op de Duitse film Metropolis. Hoe hebben jullie de film laten terugkomen in jullie stukken? ‘Metropolis laat het verschil tussen de boven- en onderwereld van een metropool zien. Wij proberen met onze collecties deze twee werelden te laten samensmelten,’ legt Truus uit. En dat is – ondanks de diversiteit van stoffen, vormen en ontwerpen – wonderbaarlijk goed gelukt. Het duistere en donkere gaat hand in hand met glanzende futurisme, art deco en geometrie.

 

Rest ons natuurlijk nog de vraag: wat is de volgende stap van Spijkers en Spijkers? Truus: ‘We zitten alweer vol – uiteraard top secret – plannen voor de toekomst. Maar eerst moet ik nog even afkicken van deze collectie. Ik heb ‘m al zo vaak gezien!’.