TOP

Interview: Setpoint houdt op te bestaan

Herenmodeketen Setpoint trekt op 30 april de stekker eruit. Alle filialen sluiten de deuren en staat het personeel op straat. Textilia sprak met ceo Robert Meijer over het besluit.

Jullie investeerden de afgelopen jaren veel in de restyling van de mannenmodeketen. Waarom stoppen jullie nu?

Robert Meijer: “Setpoint is een formele en traditionele mannenmodespecialist bij uitstek en bevindt zich met alle winkels op super A1 locaties. De laatste 10 jaar is er veel veranderd in de Nederlandse binnensteden. De traditionele mannenmodespecialisten verdwenen steeds meer uit het winkelbeeld. Het publiek op A1 locaties werd jonger en prijsbewuster en Setpoint heeft daarop geanticipeerd door een steeds jonger en gunstiger geprijsd assortiment te gaan voeren. Uiteindelijk heeft dit, in combinatie met de langaanhoudende crisis, ervoor gezorgd dat de benodigde omzetten niet meer gehaald werden. Om door te kunnen gaan zouden  significante investeringen nodig zijn. Bedrijfseconomisch is dit echter niet haalbaar en realistisch.”

Van Gils, een merk van dezelfde eigenaar Logo International, werd hier ook verkocht? Is dat niet een dubbel verlies?
“Voor wat betreft de Van Gils Fashion merken, hebben we het aandeel van met name Van Gils de afgelopen jaren al afgebouwd. Allereerst omdat de meer sophisticated merken zoals Van Gils in mindere mate op deze  A1 locaties worden gezocht. Ten tweede zijn we bezig geweest de kwaliteit van ons distributienetwerk te versterken, wat niet altijd hand in hand met Setpoint ging. Van Gils als mannenmode merk maakt een revival door. Ondanks de moeilijke markt wist het merk zijn aandeel in de thuismarkten, Nederland en België bijna te verdubbelen  en internationaal te groeien. De van oorsprong meer formele collecties zijn uitgebreid met een meer informele collectie, shirts,  knitwear, footwear en accessoires.  Verder zijn wij sterk bezig met internationale expansie.  Zo worden gebieden als Scandinavië in Europa maar ook in andere delen van de wereld als Canada momenteel succesvol uitgerold. Van Gils zal dit jaar tevens de eerste twee Flagship stores openen in Rotterdam en Antwerpen.

 

Voor de meeste medewerkers zal het dienstverband worden opgezegd.