TOP

Interview: Primark opent vierde winkel in Almere

Primark opende vanochtend de vierde winkel in Nederland. Het nieuwe pand telt 4.000 vierkante meter oppervlakte en verkoopt vrouwen-, mannen-, kindermode en homewear. Manager Noord Europa, Wolfgang Kromann: 'Den Haag, Eindhoven en Nijmegen volgen."

Om precies 11.00 uur knipte burgemeester Annemarie Jorritsma het lintje door en opende daarmee officieel de vierde Primark winkel in Nederland. Honderden jonge meiden en volwassen vrouwen stormden vervolgens de winkel in op zoek naar koopjes.

Interview Wolgang Kromann:
Tijdens een rondleiding voor de pers, voorafgaand aan de opening, vertelt manager van de Noord-Europese markt, Wolfgang Krogmann over de winkel: “We verkopen elke dag iets nieuws, net als de groenteboer heeft Primark dagverse producten. We produceren 1,4 miljoen items per maand en verkopen alles. Als een product blijft hangen, dan prijzen we het zover af dat de consument het toch meeneemt.”

Geen gif
Op de vraag of klanten de artikelen eerst moeten wassen in verband met gifresten, waarover onlangs veel te doen was, zegt Krogmann: “Onze kleding voldoet aan alle strenge voorwaarden, dus dat is niet nodig. We gaan bezoeker zelf alle fabrieken om te kijken of deze aan de eisen voldoen. 96 procent van onze kleding wordt overigens gemaakt door producenten van grote A-merken.”

Geen webshop
Opvallend is dat Primark geen webshop heeft. Wel een website, maar daarover zegt Krogmann’s. “Deze is ‘very poor’. Hij legt uit waarom de website vooralsnog geen prioriteit heeft. “De uitbreiding van winkels is op dit moment het belangrijkst. Dit is de belevingswereld van onze klanten. Wel gaan we over een paar maanden een vernieuwde website lanceren die hierop aansluit”. Een webshop zal er voorlopig niet komen. “Het is eigenlijk onmogelijk voor ons om hiermee te beginnen. Niet alleen door de hoeveelheid artikelen, maar ook door onze extreem lage prijzen: een pakje laten bezorgen kost evenveel als een kledingstuk zelf.”

3 winkelopeningen
Primark is voorlopig nog niet klaar met winkelopeningen in Nederland. Den Haag, Eindhoven en Nijmegen volgen nog. Wanneer de filialen van de keten openen gaan is nog niet duidelijk. “We hebben de contracten ondertekend, maar weten niet wanneer de panden worden opgeleverd.”

Omzetplus
In totaal werken er 256 mensen bij Primark Almere. Primark is een dochteronderneming van ABF en heeft 256 winkels in Europa. In Ierland, het thuisland van de keten, wordt de winkel nog steeds Penny’s – doelend op de goedkope prijs – genoemd. Dit was de oorspronkelijke naam van de keten voor de internationale expansie. Nieuwe winkels in Europa zorgden voor een jaaromzet (over 2012) van 17 procent naar 4,4 miljard euro. De winst steeg 15 procent naar 444 miljoen euro. Op de vraag of Krogmann zich een rijk man kan noemen, antwoordt hij: “Daarvoor zijn de marges te klein.”