• No products in the cart.
TOP

Inspiratie: modemuseum Hasselt toont Smuk. Decoratie in mode


Het is even over de grens, maar modeliefhebbers hebben dat er wel voor over. Modemuseum Hasselt toont vanaf deze week namelijk de wereld van pracht en praal in de mode met de expositie Smuk, decoratie in mode: een show-off.

De interactieve expo is is een wereld waarin zowel de hedendaagse als historische wereld van smuk (of versiering) – zoals borduursels, pluimen, parels, stenen, pailletten of schelpen – van mode wordt getoond. Smuk start in de achttiende eeuw: het hoogtepunt van het gedecoreerde kledingstuk én het moment waarop ook mannen zichzelf uit gaan dossen met geborduurde jassen en vesten en gaat door tot de moderne smuktechnieken in mode.

De tentoonstelling laat bezoekers kennismaken met de evolutie en de verschillende moderne decoratietechnieken, zoals lasercutting en 3D-printing. Bezoekers kunnen zelf aan de slag, het is namelijk mogelijk om een speld of manchetknoop aan de hand van moderne technieken zoals computergestuurd borduren, lasercutting of 3D-printing te maken.

In het bijbehorende boek over de expositie worden wetenschappelijke inzichten over decoratieve versietechnieken in de luxemode-industrie gebundeld. Internationale curatoren en onderzoekers geven hierin een heldere kijk op de verschillende technieken, de socio-economische achtergrond en de visuele en esthetische waarde van decoratieve modecreaties.